juhosttt Creative Commons License 2014.06.18 0 0 16622

Ha megengeded megosztom a saját tapasztalataimat az ilyennel kapcsolatosan.

én a szomszéd szőlőjét rendezem már immáron 5. éve. Az első 3 évben termés alig volt a kényesebb szőlőkön, csak épp h vegetáltak. a 4. évben mutatta meg a termés magát, volt amelyik egész jól termelt és idén mondhatom el, hogy igen jó terhelés mellett is szépen fejlődik a szőlő + a termés is.

Ez erősen fajta függő is, hogy mennyire tűri a terhelést. Ha olyan fajtával van dolgod amelyik érzékeny a terhelésre, akkor a metszés hiányában a tőke erősen legyengül, több év kell mire korrektül regenerálódik.

 

Én a helyedben első körben egy nagyon erős fattyazást végeznék, mindössze 1-2 db zöld vesszőt hagynék. Ezzel sok permetszert is spórolsz, továbbá a sok fattyúhajtás nem asszimilál annyit hasznosan, mint amennyi tápanyagot elhasznál a lombozat fenntartására.

Ezután 99% megindulnak mindenütt a rejtett rügyek fakadni. Ha jó helyen jön elő, azt neveld ki karnak, szarvnak,  vagy amilyen művelés lesz ahhoz mérve. Én a karnak (esetedben lehet szarvnak) való vesszőket folyamatosan hónaljazom és kacsozom, hogy az erőt a vessző növekedésbe adja, így a vegetációs idő végére egy szép vastag, hosszú vesszőm lesz. 

 

Még így se várd, hogy jövőre ezek a fattyak már most berakódnak termőrügyekkel (mert mint tudjuk ilyenkor differenciálódnak a rügyek)! Első körben örülj ha a tőkék nem vírusosak és jól fejlődnek. Ha szemmel láthatóan legyengült vírusos tőkét látsz, azt semmiképpen ne metszd együtt a többi szőlővel. A lényeg, hogy megelőzd a betegség terjesztését. Az ollót/kést fertőtlenítsd, ha a betegnek vélt tőkéket vágod. De a legjobb az olyat kiásni és elégetni... 

 

Ha nagyon vastag felkopaszodott karok/csonkok vannak, akkor azok metszését mindenképpen a nedvkeringés megindulása előtt vágd le! (pl fagy mentes időben télen). Ekkor bekenheted fagéllel, v sebkezelővel. Ha már megindult a nedvkeringés, a gyökérzetben olyan nagy a nyomás, hogy simán lemossák a sebkezelőt. (szomszédnál tapasztaltam, mert neki nem lehetett korán metszeni...)

 

Hát nagyjából ennyi. Ez nem szentírás, csak szigorúan saját vélemény/tapasztalat. 

Előzmény: JelenikD (16621)