Csá!
Ab már megválaszolta félig. Vagy teljesen. Mindegy. Mi sem 1 felől közelítjük meg a dolgokat :-)
Ami a lényeg:
Fele, vagy harmada, teljesen mindegy!
A tűztér ajtóról sosem kell kormot takarítanom.
Néha azt a szürke hamut, (1,5-2 havonta) ami miatt opálossá, fátyolossá válik az üveg. Ez nem korom, hanem finom hamu liszt, ami rátapad.
Nem kell zsíroldó, egyebek. Egy nedves rongy, vagy papírzsepivel le lehet törölni!
A másik az élére állított, hornyolt vermikulit!
Nem akarom elvenni a kedved. De erre is van már megoldás. Építettem is többet már.
Vagyis olyan tűzteret, ahol a tűztér samottját az ajtón keresztül ki lehet cserélni. Ahogy te írod!
De!
Igazából az a véleményem, hogy a normál tömegkályhánál nem állítva van a samott/vermikult, ahogy a te képeden van! Hanem fektetve. És már több éves tűztereimnél sem repedt meg, vagy tört el a samott.
Mert!
Nem azért reped el, amiért te írod, (élbe, vagy fektetve, vagy a hő, vagy melyik hajlamos,....) hanem más oka van.
Tudod mit? Ha privát megkeresel, megírom neked, miért reped el a kandallóban, és miért nem a tömegkályhában!