LvT Creative Commons License 2014.06.14 0 0 12304

Vojtela: Vö. szlovák Vojtela, ritkább cseh Vojtela. Ez a szlovák Vojtech, cseh Vojtěch (< ősszláv *vojь ’harc; had; harcos’ + *těchъ ’nyugalom, enyhülés; vigasz, öröm’) egyházi személynév egyik köznapi (becézett) formája: a név Vojt- rövidüléséhez az –ela kicsinyítő képző járult. Képzőtlen apanévként lett családnév, azaz az ilyen személynevű egyén leszármazottai kapták megkülönböztető névként.

 

A Vojtech ~ Vojtěch személynév a magyar történelemből (I. István állítólagos keresztelőjeként) is ismert Adalbert püspök tisztelete nyomán maradt a pogány kor után is népszerű, ugyanis ez volt a püspök eredeti személyneve.

 

II. János Pál pápa vezetékneve, a Wojtyła is ugyanebbe a névkörbe tartozik, csak az –ela kicsinyítő képző –ila (> lengyel –yła) párhuzamával képződött. Az alapszemélynév lengyel formája Wojciech, így ennek az –ela képzős lengyel formája Wojcieła lenne (ha lenne ilyen).

 

 

Nyéki: Magyar lakosnév, amely a honfoglaló törzsnévről vett számos Nyék településnevek (pl. Alsónyék, Csallóköznyék [Nyékvárkony], Feketenyék, Felsőnyék, Ipolynyék, Kápolnásnyék, Mezőnyék [Nyékládháza], Sopronnyék) egyikéről történt elszármazást, az oda való kapcsolatokat, esetleg az ottani birtokot jelöli.

 

 

Jóni: Kázmér Miklós hozta magyar etimológiája szerint a Jónás személynév Jón- rövidüléséhez járult az –i toldalék, amely vagy kivcsinyítő- vagy apanévképző.

 

Lehet azonban a német Johnich ~ Johnig név magyarosodott alakja is. Ez végső soron a német Johannes ’János’ személynév –ich ~ –ig < –ing apanévképzős származéka.

Előzmény: vica999 (12299)