ab69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7777

1. Nem szabályozható külön a primer, szekunder levegő.

 

Alapvetően szükségtelen, nem az a lényeg, hogy szabályozgasson az ember, hanem hogy a fagáz és levegő  megfelelő keveredése létrejöjjön, meg lehet oldani ezt másodlagos levegő külön bevezetése  nélkül is, pl. rakéta tűztér, de akár a másodlagos levegővel is. (ha visszafelé is olvasgatsz, akkor a 3T-nél érdemes egy kicsit megállni)

 

2. Nem használják a kandallóknál kiforrott üvegöblítést.

 

Akár használhatják is, erre is arra is lehet példád hozni, de közel sem annyira létszükséglet mint egy kandallónál.

 

3. A samottmag még ha előmelegített is, akkor is nagyon hűti a tüzet (mivel jó hővezető), pedig az égéstérnek nem igazán szabadna hőt elvonnia az égésből. Én inkább az égéstermékből, a tűztértől távolabb vonnám el a hőt. Vagyis én mindkét égéstérben cserélhető vermikulit elemeket is használnék. 

 

Akkor hasonlítsd össze mennyi hőt von el egy bádogkályha tűztere, marha nagy üvegajtóval... A tk. tűzterét az esetek túlnyomó többségében kívül, belül égéstermék veszi körbe, nyilván nem az ajtónál. A samottmag nem előmelegített, hanem akkor érdemes begyújtani amikor még nem hült ki... Minek vermikulittal meg mással bonyolítania a dolgokat, ha már egyszerűbben megoldottak valamit.

 

Én személy szerint azért is szeretem a tömegkályhát, mert látszólag bonyolult problémákra, viszonylag egyszerű megoldásokat talál. Különösen a mai ember hajlamos azt hinni, hogy minél bonyolultab valami, sőt sokan még automatizálni is akarnak, annál jobb lesz...  a felesleges költség növekedésről és hibalehetőségekről szeret elfelejtkezni, az is igaz, hogy mások meg rásegítenek erre a felejtkezésre, hiszen ebből nagyon jól meg lehet élni...:D

 

Általában rég nem az a cél, hogy egy termék minél jobb legyen, hanem hogy minél többet lehessen rajta keresni, ebből a sorból lóg ki egy kissé a tömegkályha. Persze, ki milyen szellemben építi...

Előzmény: kerecse9 (7771)