A Szent-György hegyen
A kéktúra Balaton-felvidéki szakaszának egyik legszebb bazaltkúpja, rengeteg látnivalóval amelyek egy jó részét nem érinti a kék jelzés, de ha van egy kis időnk akkor érdemes megnézni. Nekem most volt. De még most sem mondhatom el hogy mindent láttam a hegyen amit érdemes.
Tudta valaki hogy a Szent-György hegyen van egy jégbarlang is? Márpedig van! Nekem fogalmam sem volt erről, egyszerűen csak belebotlottunk a szombat esti sétánk során, ráadásul nem messze, kb 100 méterre a turistaháztól. A térkép Sárkány-lik néven említi, utólag már megnéztem.
A turistaházat a zöldön (+sárga meg piros is) elhagyva hirtelen hűvösebb lett (aminek nagyon örültünk a 30 fokban) majd egy régebbi tájékoztató táblából az is kiderült hogy miért.
Az idők során leomló bazaltoszlopok közti üregeket télen kitölti a hideg levegő, amely nyáron sem nagyon illan el, így a hideg itt megreked. Érdekes érzés a legmélyebb ponton állva érezni mintha hűtőszekrénybe léptél volna be, plusz pozitívum hogy az addig nyüzsgő szúnyogok is elmaradnak mert nem szívlelik a hideget...:-)

1. a bazaltorgonák állva 2. fekve
3. mitől is van itt hideg?
Az elmúlt években egyébként egy picit mintha felpezsdült volna az élet a Szent-György hegyen, épülnek újabb házak is, a kéktúra útvonala mellett közvetlenül láthatóak egész nagy területen új szőlőtelepítések, teraszos művelést alakítottak ki azon a helyen ahol még 4 éve is elvadult szőlő és akácerdő terpeszkedett.
Ez számomra azért volt még érdekes mert tisztán látszott így hogy a kék régebben hol is jött fel direktben a hegycsúcsra, levágván egy kb kilométeres kerülőt, amelyen ma közelít a kéktúra a csúcs felé. Jelzéseket már nem találtam, de azt a megkopott, a turistákra kissé neheztelő, de udvarias táblát igen, amelyen nehezen kivehetően valami olyasmi áll hogy:
"Tisztelt Kirándulók! Kérem ne jöjjenek be a kertembe én sem megyek az önökébe!"
Ennek megfelelően ez persze ma már magánterület, lehet hogy már akkor is az volt mikor pár évtizede átment rajta a kék?

1. a régi kék egyenesen vágott neki a hegynek az Oroszlánfejű-kút után, valahol a teraszos művelés bal széle körül.
2. nagyon nagyjából ott ahol a kék nyíl van, itt van a régi kopott tábla is (piros nyíl a mai kék) ahonnan a kép készült az már az a szekérút ahol ma megy az ösvény, a mai kék. a piros nyíltól idáig vagy egy km az út, régebben pedig mindössze ennyi volt (kék nyíl) ez ma már magánterület
A hegy képének egyik meghatározó építménye a Lengyel-kápolna, jobb állapotban van mint a '79-es filmben, de lassan megint ráférne majd egy kis restaurálás. Mindenesetre a naplementében jól mutatott...
Az Oroszlánfejű-kút azt hiszem fel lett újítva a közelmúltban, pár éve ha jól emlékszem romosabb állapotban volt. Jelenleg bővizűen csobog belőle a forrás, a Kékkúton a palackjainkba töltött vizet mindet kiöntöttük és erre cseréltük, mert sokkal jobbnak találtuk. :-)

1.-2. a Lengyel-kápolna több nézetből. a második kép a sárga sáv jelzésen készült, nagyon szép út, az "Öt kápolna a Szent-György hegyen" mozgalom célszerű útvonala.
3. az Oroszlánfejű-kút
A Szent-György hegyi turistaház állapota nekem változatlannak tűnik, nem tudom megítélni hogy jelenleg látogatják-e, van-e gazdája, egyáltalán foglalkozik-e vele valaki?
A legszebb látnivalók, amelyek szerencsére változatlanok, a bazaltorgonák és a csodás kilátás a hegy tetejéről. Itt csak egy dolog volt ami elgondolkoztatott: vajon ki lehetett az a fanatikus, aki itt fent a hegytetőn levágta a derékig érő növényzetet a piros jelzés mentén?:-O