cassano71 Creative Commons License 2014.06.09 0 1 6235

Kajákkal kapcsolatban bemásolom ide egy régebbi hozzászólásomat némi módosítással:

 

Pár kaja és kajálda ami nekünk bejött:

Végigenni(inni) az összes finomságot Isztambulban képtelenség még egy hét alatt is, de azért ezúttal próbáltunk túllépni a szimpla döner + baklava pároson, annyira hogy döner kebapot tualjdonképpen csak utolsó nap ettem ha belegondolok. Ami nekem borzasztóan bejött az a lahmacun már előző látogatásomkor is, de most végleg. Vékony lepény darált, fűszeres birkahússal megszórva és kemencében megsütve. Először még csak szimplán ettem, azt hittem a mellé kihozott petrezselyem, citrom csak dísznek van:-) De aztán kifigyeltem a módját hogy csinálják a helyiek, szóval citromot ráfacsarja, de módjával csak, petrezselyemlevéllel megszórja, az egészet felcsavarja, megeszi. Amilyen egyszerű olyan fenomenális, ráadásul nem is drága, olcsóbb helyeken 2.50 - 5 TL akár központi helyen is.

Egy kicsit "fapados" hely abszolút központi helyen, a villamos utcájában a Muradiye Caddesin található Sirkeciben az Urfalim Kebap & Lahmacun, zöld-sárga cégéres hely. Mindig elég sokan vannak itt, de mindig van pár szabad hely is. A lahmacun elsőrangú, sok török is láthatóan csak ezért jön be, de a többi kaja is nagyon rendben van. Nagyon sok helyi van százalékosan ahhoz képest hogy a fő turistacsapáson van, ez mindig biztos jele annak Isztambulban, hogy érdemes betérni. Felírtam nagyon sok árat is végig az út során minden nap, így most erről a helyről pár ár viszonyításképpen:

lahmacun - 2.50 TL

lencseleves - 4 TL

zöldséges pide - 9 TL

coca-cola - 2.50 TL

Szintén nagyon jó a gözleme, sok helyen sütik, általában látványos módon "a kirakatban" ül egy hölgy a turistákat bevonzandó, megtölti a lepényt hússal, sajttal, spenóttal stb. többféle töltelék is van ( szerintem a spenótos az egyik legjobb ) és egy kerek sütőlapon kisüti. Van ahol már nagy kockákra felvágva hozzák ki. Sok turistás, párnás, díszes, felcicomázott helyen van, mi is ettünk ilyen turistás helyen, ettől függetlenül jó volt nagyon ott (is).

A különböző kebapok is nagyon finomak, én most kettőt tudtam megkóstolni, az egyik az urfa kebap, a másik volt igazán érdekes, cag kebap. Ez egy vízszintesen forgó nyársról levágott  birkahús ( hagymával ízesített, joghurttal meglocsolt, elég zsíros ). Egy erről elég híres helyen, bizonyos Sehzade étteremben ettem Sirkeciben, nem egy nagy szám ahogy kinéz a hely, olcsó kajálda jellege van erősen, de tényleg érdemes kipróbálni. Vékony lepényt ( lavash ) hoznak ki hozzá + külön salátát, bivalyjoghurtot ( nem akármilyen ízű ) és magadnak "csavarod" aztán:-) Húsimádóknak eléggé ajánlott.

Külön téma a különböző mezék vagyis előételek. Nekem nagy kedvencem lett. Rengeteg féle van, saláták, töltött szőlőlevél, de akár kisebb húsfalatkák is ide tartoznak. Elképesztő finom némelyik. Ahol ebből a műfajból a legjobbat ettük: a Namli Gurme Karaköyben ( ahogy átvillamosozik az ember a Galata hídon és leszáll Karaköyben nem a part menti hanem a parttól második keskeny utcán kell felgyalogolni vagy 100-150 m-t és ott van a sarkon. ) Ide direkt ezért mentünk el, vagyis a mezék miatt és megérte. Ez a hely tulajdonképpen egy csemegebolt + étterem. Ha nem vesz az ember semmit akkor is érdemes megnézni. A pultban vagy 50 féle meze biztos van a cheddar sajtos gombasalátától a füstölt marhanyelvig. Egy tálra azt kérsz amit akarsz és annyit, a végén lemérik és súlyra fizetsz. Két ember ha húst nem eszik ( ami itt nagyon drága sajna ) akkor 25-30 TL-ből bőven jóllakik mezével. A kenyérért itt nem kell fizetni, azt magadnak elveheted amennyi kell.

Édességek közül a mindenféle baklavák szimplán jók szinte mindenhol, főleg hogy ott nem spórolják ki belőlük az anyagot, diót, pisztáciát úgy ahogy legtöbb helyen itthon:-) Ahol nekem legjobban ízlett az ez a hely: Hafiz Mustafa. Nagy hagyományokkal rendelkező cukrászda, mindig van turistafogó ember is a bejáratnál pedig nem szorulna rá a hely, állandóan tele van, sok török is ül bent. Sirkeci villamosmegállónál ahogy leszáll az ember ha kijön a peronról szinte nekimegy a sarkon. Van üzletük a Taksimon is a metrófeljáróhoz nagyon közel. Itt érdemes a baklavákon kívül megkóstolni a rizspudingot is szerintem, na meg tulajdonképpen bármit.

Szintén érdekes a lokum, keményítőből meg cukorból készült mindenféle dolgokkal, citrommal, sokszor dióval, pisztáciával ízesített édesség. Ettől eleinte ódzkodtunk, de úton útfélen adják ingyen a kóstoltató emberek a cukrászdák bejáratánál, kellemes csalódás volt, egyáltalán nem találtuk émelyítőnek vagy ragadósnak, pedig előtte ezért nem akartuk megkóstolni. Rengeteg fajtája létezik, némelyik igen jó.

Végül még egy hely amit nagyon ajánlok: Ciya Sofrasi Kadiköyben. Könnyű megtalálni eléggé, csak fel kell sétálni a kikötőből a dzsumbujba a piac stb. környékére és ott van az egyik utcában. Ezt már három éve is nagyon szerettem, akkor egy birkabélből készült speckó ételt ettem itt ( nem a népszerű kokorec volt ), de kb. mindegy mit eszik valaki, itt nem tud mellényúlni nagyon. A helyiek körében is rendkívül népszerű.

Egész Kadiköy egyébként remek étkezés szempontjából, nagyon hangulatos és jó teázók, éttermek és nem utolsó sorban cukrászdák vannak itt, az árak meg barátibbak mint mondjuk Sultanahmetben. Nagyon ajánlom ott betérni egy-egy étterembe, cukrászdába, teázóba. Csak ezért érdemes egy este áthajózni oda Eminönüből.

Egyébként meg gyanítom hogy többnyire ott fogtok enni ahol éppen ér benneteket az ebéd és vacsoraidő:-) És aligha lőttök majd nagyon mellé.

Előzmény: kirandulas (6224)