1 ) A tisztulási hányados a mellékalkotórész elgőzölési hányadosa és az alkohol elgőzölési hányadosa.
2 ) Az egyes mellékalkotó részek elgőzölési hányadosát az alkohol elgőzölési hányadosára vonatkoztatva nyerjük.
3 ) Az alkohol-víz elegy lepárlásakor pl. a folyadék- alkohol koncentrációja 10 (tömeg %)- os akkor a forráspont 91.45 C-fok a gőz alkoholkoncentrációja 52 (tömeg %)-os az elgőzölési hányados 5,2
4 )Az utópárlat jelentéktelen mennyiségű kozmaolajat tartalmaz!
Az illó savak közül a hangyasav, ecetsav az előpárlattal csak rézben távolítható el ,a kellemetlen szagú zsírsavak utópárlati jellegűek tehát a középpárlattól elválasztható.
Én a cefrét 10-15 fokig főzöm.
Az alszesz finomításakor csak az előpárlatot veszem el.
A valódi szeszfokot a gyümölcs jellegéhez képest, pedig részben az utópárlattal állítom be az aroma rögzítés miatt.
Főzés közben én az össze kevert pálinkát kóstolgatom. És nem a kifolyó utópárlatot.
A főzőmön viszonylag nagy deflegmátorok vannak 1,5m2 felületü és vízhűtéses, az alszeszt nem hígítom vissza és nem fölözöm le.