Törölt nick Creative Commons License 2014.06.04 0 0 131728

Szerintetek a Win 7 szokott, illetve tud működni olyan 1 Terás HDD-n, amin nincs kiegészítő boot-partíció, hanem csak egyben van az egész?

Nem UEFI-boot, klasszikus MBR-alapú partícionálás, Win7 32 bit, WD10EADS lemez, Asrock B75 Pro3-M alaplap, friss BIOS.

Eddig a HDD elején volt egy 10 GB méretű XP partíció, másik felén terpeszkedett a Win 7 és az adatok. A bootfolyamat az XP-partíción keresztül működött. A gond már ott elkezdődött, hogy az sem akart működni, amikor a második partíciót aktívra állítva, tisztán azon keresztül akartam indítani.

Bejött a hibaüzenet: "A disk read error occured, press Ctrl Alt Del stb." A hibaüzenet a partíció első szektorában, diskeditorral is beazonosítható helyen található, vagyis lényegében az ott elhelyezkedő boot-kód egyszerűen nem látja a bootmgr kernelindítót. Noha találtam egy Defragggler nevű programot is, amivel a bootmgr-fájlt a lemez elejére mozgattam, de sehogy nem látja, ezen a ponton elakad.

A helyzet nem változott az első partíció megszüntetése után sem. Utána a másodig partíció elejét kihúztam a HDD elejéig, amit az Easeus pikk-pakk meg is csinált, de a bootfolyamat továbbra is elakadt. Mindezt korábban gyakoroltam egy 320 GB-os HDD-n, ahogy ugyanezek a dolgok simán működtek. BCD fájlt is már rutinszerűen szerkesztem az Easy BCD-vel, de itt nem az a gond, el sem jut odáig a folyamat.

Telepítőlemez és fixboot sem segített. Telepítőt ráengedem a HDD-re, egyszerűen kijelenti, hogy nincs neki alkalmas meghajtó és kész. (Régi Windowst elpakoltam egy mappába, új telepítést akartam indítani.)

Másik HDD-n keresztül, vagy amikor felraktam egy pendrive-ra a kernelindítót és a Boot mappát, úgy el tudtam indítani a rendszert.

Végül kénytelen voltam ismét feszegetni a határokat, vagyis a HDD elejére létrehoztam egy 100 MB bootpartíciót, ahová bootmgr, Boot mappa, BCD-hegesztés, így működik ismét a régi rendszer.

Elképzelhető, hogy ha teljesen újraformáznám a HDD-t, akkor sem működne egy darabban?