Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 73059

"a funkcionalitást nézem első sorban"

 

Eddig három tagot számlál a titkos 3F klub, majdnem beválasztottalak tiszteletbeli negyediknek.

3F = Funkció a Forma Felett, és azért titkos, mert a két másik nem tud róla hogy tag, nehogy megsértődjék.

Aztán végül is rájöttem, hogy amit te megfogalmaztál, az nem azonos teljesen a klub eszmevilágával, de mélyen egyetértek, ugyanakkor ellent is kell mondjak.

 

Egyetértek abban, hogy a mindennapos használatra szánt tárgyak legyenek ugyan esztétikusak, egyediek, ötletesek sőt akár formabontók is, de mindenek előtt a funkciójuknak maradék és kompromisszum nélkül feleljenek meg.

Ugyanakkor egy ilyen év asztalosa cím gondolom nem feltétlenül a használhatóságról szól, megengedem (nagylelkűen), hogy nem is kell, ahogy egy divatbemutatón is elég ritkán látni a mindennapokban hordható, sőt egyáltalán öltözéknek nevezhető darabokat.

 

Közben megnéztem valamelyik évi pályázat kiírását, abban többek közt ez áll:

"2. Korszerű, formatervezett bútor, épület-asztalos szerkezet, faipari termék. A második kategóriába azok a munkák tartoznak, ahol a korszerű formatervezés, a design, valamint a modern anyagok és technológia használata dominálnak."

Tehát ez a kategória inkább a dizájnról, mint a funkcióról szól, és a jelek szerint a zsűri sem várta el, hogy gyártásba és használatba vehető alkotásokkal pályázzanak a jelentkezők, inkább azt mutassák meg, milyen művészi fokon művelik a mesterséget, egy műalkotás meg elég, ha szép, még csak jelentenie se kell semmit.

(Ahogy Arany is mondta: "gondolta a fene!")

Előzmény: Erzsébeti (73057)