elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7535

A termelt hőmennyiség pontos mérésére ha van valakinek jobb ötlete mint a vizes mérés jöhet az ötlet.

 

A napkollektorok esetében ez nyilvánvaló, mert ez a működési elve.

A nap közli a kollektorral a hőt és a felmelegített átfolyó víz méréséből ki lehet számítani az adott kollektor teljesítményét. Nagyon sokféle gyártmány van, és ezek különböző teljesítményűek.

 

A kályha is felfogható egy napkollektornak, és a teljes vízbe zárásával és a felmelegített víz áramoltatásával és mérésével ugyanígy lehet pontos méréseket készíteni.

 

Kiderült hogy ezt a módszert már alkalmazzák.

 

Az elterjedt jelenlegi mérések azért vannak használatban, mert a vizes mérés komoly felkészültséget és labor körülményeket kívánna meg, és ez drága.

Ezért a mostani módszerek több szempontból is kétes eredményt adnak.

 

Nem is érdeke a kályhagyártóknak az objektív mérés, így lehet hülyeségeket írni a prospektusra, hogy 97% stb.

Ez nem más mint a fogyasztók átverése.

 

Egyedi kályháknál meg az egész szóba sem kerül, mert nincs is két egyforma kályha.

 

Nem a gáz állapota és a füst hőfoka érdekes hanem hogy mennyi az a hőmennyiség amit az adott kályha konkrét típusa a környezetnek átad. Ez viszont épületenként és ezer más okból állandóan változik, így komoly összehasonlításnak nincs esélye egy egy felépített kályha esetében ha azokat össze akarja valaki hasonlítani.

 

Ez a probléma még egy adott helyen egymás mellett felépített kályha sorozat összehasonlítása esetében is fellép, mert pld. a kémények elhelyezése miatt a huzat sem egyenlő, és ezer más gond lehet. Hasonló mint az F1 sebességmérés, az egyik autónál volt egy kis hátszél a másiknál nem.