Thomas Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1524

Azt tudjátok, hogy az akácnak számos nemesitett változata van amelyeket a telepítés elôtt érdemes ellenôrizni, mert pl van olyan árbócakác fajta ami nem jó mézelô!

 

amúgy az invazív kérdéssel kapcsolatban csak annyit, hogy nem az a bajuk, hogy a mezögazdasagi kultúrába terjedne be, hanem az "ôsgyepekbe", "állandó gyepekbe" illetve öshonos erdôtársulasokba. ( lehet elgondolkozni azon, hogy mit jelent az ôshonosság amikor klímaváltozásról beszélünk...) 

Az invazív fajokkal kapcsolatos rendeletben nem Magyarország ellen akarnak harcolni, hanem az invazív fajok ellen, legyenek azok bárhol is. 

Most praktikusan a kérdés az, hogy az akac -legyen bárhol is az EUban - felkerül-e arra a listara ami azokat a fajokat tartalmazza majd amelyeket nem lehet szaporitani, kereskedni stb. Arról is volt szó, hogy azok a fajok amelyek jelentös gazdasági szereppel bírnak, nem kell, hogy felkerüljenek az Invaziv fajokról szóló rendelet mellékletébe ami ezután kerül majd kialakításra a tagországok bevonásával ( ezt Potocnik környezetvédelmi biztos 3 szor elmondta a Parlamentben). 

Ebböl az is következik, hogy ez nem csak Magyar kérdés, nem is csak akác kérdés, ez inkább a józan ész érvényesithetôségének a kérdése, azaz a természetvédök el tudjak-e azt viselni, hogy amit Kempingez irt a legelején, hogy szükségünk van haszonnövényekre...

alighanem ezt a csatat elöszor az országon belül kell megnyerni és a közeli-távoli szomszédokkal is osszefogni, ahol szintén vannak akácosok (pl. olasz, francia).

 

Előzmény: Kempingez (1523)