Kempingez Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1523

Az akác védelmében.

 

Tekinthetünk az akácra mint haszon növényre, pontosan úgy mint a többi jövevény növényünkre, például mint a kukoricára, burgonyára, paradicsomra, stb. Ott sem, a biodiverzitás számít. Egyszerűen kell, szükséges, ezért termesztjük!

 Az akác sem más, főleg ahol a helyén homoksivatag volt, volna. Kérdezem én ott, mennyi búvóhelye volna a vaddisznónak? 

Persze az sem igaz hogy nincs aljnövényzet az akácosban. Amire szokás hivatkozni. Jellemző bodza, fagyalmegy, persze csak ha nem legeltetik a birkákkal az erdőt. 

A pár éves sarjú akácosok is megfelelő búvóhelyet biztosítanak a vadnak. 

A másik ellenérv, hogy erőteljesen inváz növény. Én még nem láttam, hogy egy akácos spontán terjedni tudott volna, a mellette lévő művelt szántóföldi kultúrára.

Ha ez mégis előfordulna, az a gazda meg is érdemelné. Mivel ehhez évek, elhanyagoltsága szükségeltetne, Ma az egyre növekvő szántőföld iránti kereslet és növekvő födlárak mellet ez életszerűtlen. Elhanyagolható feltételezés.

 

Ez a "vágjuk ki az akácokat", jobbik esetben csak tájékozatlan jóhiszemű, butaságból ered. 

Bár inkább hajlok, az idegen gazdasági és politikai lobby érdekek, felülkerekedésére, a józanész fölött.Mint támadásra a regnáló kormány, és a magyar gazdaság ellen.

 A méhészkedésre is hatalmas csapás volna, már akkor is ha csak részint is, de csökkenteni kellene az akácosok területét. 

    Ugyan is egyretöbb a méh és a méhész, még egyenlőre mindíg csábító, ez az ezersebtől vérző ágazat. Egyesek már így is, a méhészeti lufi kipukkanását vizionálják, szakmai berkeken belül. Egy új kezdet, ködös reményében.

 

Az akác mára teljesen beépült a magyar köztudatba mint a legismertebb  és leghasznosabb "magyar fa". 

 

Persze vannak "magyar" ellenzői is sajnos az akácnak. Tudományosan bizonygatják hogy mennyire veszélyes az akác. Na meg persze tájidegen. Mihez képest? Miért pont a mesterségesen létrehozott, erdeinkben kellene tájazonosságra törekednünk?

Miért volna hasznosabb számunkra a félsivatag, illetve a homokon vegetáló őshonos fák. Mennyire kellene, vissza tekerni az időkerekét, ezen tudósok szerint?

Az ember mióta letelepedett és áttért, a gyűjtögetésről a növények termesztésére, onnantól jelentősen alakítja magakörül, a környezetet. 

Talán az akác betelepítése az egyetlen, amely pozitívan befolyásolta azt. 

Csökött agyú eurokratáknak semmi sem drága, ha a másé tönkretételéről van szó. 

Abba már belegondolni sem érdemes, hogy hazai állampolgárok is serényen segítik őket ebben, talán pont  ők javasolták. Nem írom hogy magyarok, mert a hazaárulók nem érdemlik, ezen megnevezést.

 

Kikellene mondani, hogy mára az akác magyarrá vált! A miénk, és megvédjük mint bármi más tulajdonunk, a vandálokkal szemben.