elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7376

Egy ilyen jelenséget sikerült nekem is felfedezni. Lehet hogy kályhás profinak is ez új, mert ő nem él okvetlenül együtt az általa rakott kályhával évekig.

 

Csak tipp amit mondok, de gondolkozz el rajta.

 

Volt egy segédkéményem ami utólag kiderült hogy felesleges, el is bontottam és felhasználtam az anyagait a kályha átépítéséhez.

Ez a segédkémény az ellenáramú "régi" átépítés előtti verzió tartozéka volt, a kályhából alul kilépő füstöt vezette fel a mostani kémény belépésig, ami kb 180 cm a padlótól.

 

Ennél a segédkéménynél éreztem eleinte pár helyen kifüstölést, amit megszüntettem természetesen megfelelő anyaggal, és a felrakott kő burkolat megszüntetett minden ilyen jelenséget alapból.

 

Egy év után mégis elkezdett szaga lenni.

 

Amikor szétszedtem kiderült hogy a járatban egy gramm kátrány sincs, de az elemek érintkezési felületein kifelé irányuló beszivárgó füst lehűlt és kátrányozódást okozott azokon a pár centis részeken. Ennek van (volt)szaga. Elég kellemetlen.

ezek a kátrányos részek darabonként nem voltak nagyobbak kb egy gyufa cimkénél.

 

Ha a cserépkályha véletlenül kátrányozódott és a fugákon ez a szag a nagy belső nyomás miatt (amikor jól megrakod és sok a füst a kályhában) kipréselődik (elég neki egy gombostűfejnyi rés is), akkor lehet szétszedni az egészet.

Ha csak kis tüzet csinálsz és kicsi a nyomás akkor nem fogod érezni.

 

 

 

 

Előzmény: szuszma (7359)