Thomas Creative Commons License 2014.05.01 0 0 1518

Juteszembe :), az akác, mivel nem permetezik, egyfajta "átmosó" hely is lehet a méheknek, mivel az ilyen-olyan permetezett mezőgazdasági kultúrák között végre egy "sziget" ahol tisztára moshatják magukat.

Amugy nem tudom, hogy valahol fel lett-e vetve, hogy mit is csinálnak a méhészek? :)

Ja, persze mézet... (is), de lehet, hogy az sokkal fontosabb, hogy fenntartanak egy méh populációt ami nélkülözhetetlen a mezőgazdsaági termeléshez. 

Tekinthetjük-e ezt mint "ecosystem services"?  Nem vagyok méhész, nem tudom, hogy fizetnek-e a méhészeknek, hogy pl egy napraforgó/repcetábla mellé települjenek ki.

De ha belegondolok abba, hogy a Közös AgrárPolitikában (KAP) közvetlen kifizetések mennek egyes ágazatokba (szántóföldi kultúrák, vagy  pl. szarvasmarha) és egyre fontosabbak a környezethez kapcsolódó támogatások, akkor talán nem SciFi, hogy "közvetlen kifizetés" legyen a méhészet fenntartására, fejlesztésére, mint az ökoszisztémák egészséges működéséhez szükséges ágazat számára?

 

Az Indexen belenéztem az egyik cikkbe a EU Parlamenti képviselők tevékenységével kapcsolatos irásba és meglepve láttam, hogy az egyik képviselőcsoporti válaszban az akác "megvédése" is mint siker szerepel. 

Lényegében a méhészet miatt.

 

Persze ez politika, de ha elosztjuk a sikertörténeteket ezerrel, még akkor is megmarad az, hogy talán a méhészet kérdése áttöri a politika pillanatnyi érdekekből rakott falát....

Kb egy év-két múlva csendben elkezdődik a 2020 utáni időszak (KAP) előkészítése, a méhészeken is múlik mennyire lesz hallható és figyelembevehető a véleményük. 

Előzmény: MG Petimester (1515)