Johnny korn Creative Commons License 2014.04.26 0 0 72879

Sziasztok,

 

turbós kombi cirkó kiválasztásban vagyok bizonytalan, légyszi segítsetek:

 

alapvetően preferálom a bitermikus hőcserélős modelleket (a "minél egyszerűbb annál jobb" - elv alapján). Most is ilyen van, szeretem, hogy gyorsan ad meleg vizet  (11 éves készülék, eddig egy NTC cseréje volt, de félek, hogy hamarosan nyugdíjba vonul) Ismerem a hátrányukat is (vízkövesedés, ráadásul általában nem savazhatók a hőcserélők.) Mégis ésszerű használat mellett (HMV max. 45 °C, fűtési előremenő víz max. 75 °C, de inkább jellemzően 65 °C ennek nem érzem akkora veszélyét. A csapvíz közepesen kemény: 13-14 nk.

 

a külön (lemezes?) hőcserélősöktől a mások által sokszor említett váltószelep-beragadás miatt félek. Lehet, hogy ez a hiba többször előjönne a kazán teljes élettartama alatt (ugye annyi szerelő-kiszállás) és költségben magasabb lenne, mint mondjuk a bitermikusnál a komplett hőcserélő csere (amit jó eséllyel csak max. 1x kell a kazán élettartalma alatt elvégezni.)

 

Kerülném a túlokosított, mindenfajta digitális kijelzővel felszerelt modelleket is: minél komplikáltabb a gép, annál több a hibalehetőség.

 

A lakás hőigénye kb. 7 kW, de a meleg víz előállítás miatt kell min. 20 kW-os készülék (max. 24-es). Tárolós megoldások nem jöhetnek szóba, nincs elég hely.

 

Egy szónak is száz a vége: bitermikus vagy külön hőcserélős a jobb választás?

 

Előre is köszönöm!

 

Johnny