Palási Creative Commons License 2014.04.22 0 0 3660

 Dehogynem kötelező !

 

A szabványokat a vállalkozónak kötelező betartani. Viszont a magánember azt bütyköl a lakásában amit akar. De ha baleset lesz, akkor számon kérik.

 

 

 Régen vitám volt pont egy villanyszerelővel. Kértem hogy a kapcsolókat tegye lejjebb a szokásos  1,3 - 1,4 m -nél. Konkrétan nem tudom mennyi a szabványos. Olyan gyerekbarátra akartam volna csináltatni.

 Nem ment bele. Hivatkozott a szabványra. Valóban ha nem kéri valaki, akkor szigorúan a szabvány szerint kell telepíteni. De kérésre el lehet térni. Ha a kedves ügyfél kéri, lehet 1,6 , de lehet 0,8 magasan is. Ugyan ez  pl. a konyhai pultokra. Van egy előírás talán 85 cm. Ha kereskedelmi forgalomba hozunk ilyen bútort vagy asztalossal csináltatunk evidens hogy szabványosra készíti. De megbeszélésre el lehet térni ettől.

 Sok ezer/ van vagy tízezer szabvány/ szabványból azokat kell betartani amit valami jogszabály elrendel. Ezek általában az élet és vagyonbiztonsággal vannak összefüggésbe. Ezeknél alkudni nem lehet.

 Azért egy villanyszerelő jobban teszi ha az összes szabványt betartja. Ha kér valamit az ügyfél  - na akkor kerül a tájékozatlan nehéz helyzetbe,mert ha egy nem kötelezőnél köti az ebet a karóhoz, akkor esetleg nem fizetik ki/elküldik. Jobb ilyenkor a tapasztalt kollégát/főnököt megkérdezni.

Előzmény: DkGrinder (3655)