aknot Creative Commons License 2014.04.16 0 0 78890

Még egy dolog ami eszembe jutott, ahogy olvastam a hsz-aidat: itt nem fogsz olyat kapni, hogy özvegyi nyugdíj, vagy támogatás. Egy kategori a van: Single Mom (mindegy, hogy mi miatt single; özvegy, elvált. vagy csak így esett) Vagyis egy kategoriába esel a szomszédék lányával, aki 19 évesen 'összehozott' egy gyereket (most még a szüleivel él, de biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan igényelni fog Housing Benefitet egy közeli lajkásra/házra és egy darabig biztos, hogy nem fog dolgozni).

 

Amire itt számíthatsz, mint Single Mom, az a Child Benefit, Housing Benefit, Jobseekers Allowance (amíg nem találsz munkát) illetve Child Tax Credit és Working Tax Credit, amikor már dolgozol és amit a neve ellenére nem az adódból vonhatsz le, hanem kifizetik neked (ami a te esetedben hasznos, mivel valszeg takarítássl még az adómentes sávba esel, ami most £10500)

Aztán igényelhetsz félmentést a Council Tax alól és kaphatsz támogatást közüzemi díjakra.

 

Ha London nagyon nem játszik, akkor érdemes pl Londontól délre keresned (Surrey, Kent), mert az a rész elég gazdag, találsz magánházakat takarításra (az irodákra eléggé rámennek a cégek, illetve azokat éjjel takarítják, de az sem lehetetlen). van egy csomó Care Home öregeknek, ahol állandó a felvétel gondozónak, nagyon sok magyar dolgozik ilyen helyen, az iskolák is jók és például elmehetsz az iskolába/ovodába önkéntes segítőnek pl ebédhez (lányom osztálytársainak eddig otthon ülő mamái sokan ezt csinálták), onnan esetleg felvesznek tanársegédnek (már néhány mama itt tart), aztán már csak rajtad múlik...

 

Lakáskérdésban egy szempontból előny, hogy kelet-europai vagy: nem irtózol a 'társasháztól'. Egy angol csak kényszerből költözik ilyenbe, ugyanis tradícionálisan az a 'Council Flat', vagyis ahová a benefiten élőket slihtolják be. Ma már persze ez nem (csak) így van, de itt a tradíció a minden. Meg lásd: az én házam, az én váram. Ez az angoloknál maximálisan igaz.

"holland sem mindig mérce ami az ingatlanokat illeti, a régi építésű házak, lakások hajmeresztőek...." - ez lehet, hogy átértékelődik benned, ha itt megnézel néhány (a te zsebednek megfelelő) lakást. :o)

(Én egy benefiten élőtől béreltem szobát Hollandiában, amikor ott tanultam, nem volt egy kastély, de teljesen rendben volt. 

Ellenben az első házban, amit Londonban béreltünk - pedig a legjobbat választottuk abból a 15-20-ból, amit két hét alatt megtekintésre érdemesnek ítéltünk - egy vasárnap délben rám szakadt a konyha plafonja! Még jó, hogy egyedül voltam)

 

Itt nem fogják azt gondolni, hogy amerikai vagy. De nem is számít. 

(Nekem is (kicsit) amerikai akcentusom volt, mivel oda jártam középiskolába, de sosem gondolták rólam, hogy amerikai vagyok, még ha fel is fedezték az amerkán beütést. Legtöbbször azért kérdezik meg, hogy honnan jöttem, mert nem jöttek rá)

 

 

Nem biztos, hogy az adja a legjobb tanácsot, aki azt mondja, amit hallani akarsz! ;o)

Előzmény: brabantia (78883)