Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 98751

 Szia! Írtam, hogy a kis söröshordó nem üres, 6-7 dl töltete van. Nem tesz hozzá, sőt, elvesz, aroma csökkentő mellékhatással rendelkezik, ezért írtam, hogy másabb lesz.

  Ha van bőven aroma, mint nálam a törkölyben, lehet vele is jót főzni, elválasztásnál rutin szükséges, mert ki tudná herélni a pálinkát. A videón cefrét főzök, 80-83% körül indul, 78-68% között jön a jó, kb. majd 68%-50%-ig az utópárlat. (ez a következő főzéskor jó a thumperba, visszahígítva)  Majdnem végig 78%-on adja, ahol esik, ott már igen gyorsan esnek a %-ok. A lényeg az, hogy 2x párolog el a szesz. A hordó forró, a szeszgőz fűti. Üstből bemegy a hordóba az "alszesz-gőz", ami lecsapódik, majd onnan mindjárt el is párolog még egyszer, a hűtőbe a kész anyag megy, aminek már egyénfüggő az elválasztási módszere.

  Előnye az egy menet, cefréből kész párlatot ad, egy főzéssel, hátránya az aromaveszteség. Van aki szereti, van aki nem, ez már csak így van.

Előzmény: beller1 (98736)