stevie-13 Creative Commons License 2014.04.12 0 0 31008

Egy Mazda szerelőnek mutattam, egyelőre nem tudott sokat mondani, max annyit hogy ellenőrizzük a szelephézagokat egy következő alkalommal. Ezen kívül a 10W40-es olajat javasolta, aminek viszont nem örülök. :(

 

 

Gyakran tapasztalom szerelőknél, hogy azt feltételezik, minden ügyfelüknek csak az ár számít, és simán ajánlanak egészen vacak cserealkatrészeket a jó minőségű gyári, vagy gyári beszállítói alkatrész helyett, mondván, hogy azok "drágábbak."

 

Én nem gondolom, hogy ebben az esetben a szerelőd véleményére kellene hallgatnod.

 

 

Jól gondolom, hogy ha ezentúl 5W40-es olajat használnék, akkor megmaradna az 5W előnye a könnyű hidegindítás, de melegen egy kicsit sűrűbb lenne és ezzel esetleg megszűnhet a csettegés?

 

 

Nem gondolod jól. Üzemi hőmérsékleten nem lesz számottevő különbség a két olaj között, sőt, adott esetben akár az is előfordulhat, hogy a 40-es olaj a "vékonyabb."

 

Ha valami zörög, elsősorban azt kell meghatározni, mi az. Az üzemmeleg állapotban hallható, fordulatszámfüggő kopácsolás simán lehet a befecskendezők működési hangja is, hogy mondjak egy példát.

 

Egy biztos: a gyengébb minőségű olajnak nincs gyógyító hatása. Ha valóban valamilyen rendellenességről van szó, egy olajcserétől nem fog megjavulni, ebben biztos lehetsz :-(

 

 

Az olaj gyártók, forgalmazók oldalán található motorolaj keresők mennyire megbízhatóak?

 

 

Én még nem találkoztam tökéletessel.

 

 

Sok helyen pl itt is lehet olvasni, hogy a Castrol termékeit hamisítják, vagy ha nem is, akkor gyengébb minőségű. Mivel ugyanúgy BP konszernről van szó, az Aral termékeit esetleg nem fenyegeti ez a hamisítási cirkusz?

 

 

Ez egy messze túldimenzionált probléma. Egy párszor már levezettem. Olajat hamisítani igen költséges hobbi, egy flakon hamisított olajon alig keletkezik haszon (az előállítása nincs ingyen, ugyanakkor csak nagyon nyomott áron, és bonyolult logisztikával lehet forgalomba hozni), mindeközben komoly a lebukás veszélye. Ezért az igazi kemény fiúk továbbra is maradnak a drognál, a fegyvereknél és a lányoknál.

 

A jó tanács röviden: ott vásárolj, ahol kapsz áfás számlát. Ezzel nagyjából megvédted  magad a hamisított termékektől. (NE vásárolj olajat vaterán, hirdetési oldalon, kínai piacon. Legyen gyanús, ha a normál piaci árbál számottevően olcsóbban hirdetnek egy terméket, például az Árgépen - az egy darab mobilszámon, gmail-es email címmel üzemelő webshopok inkább kerülendőek.)

 

Előzmény: stevie-13 (31007)