APT Creative Commons License 2014.04.08 0 0 152797

DCF karórák is vannak, a technológia mára érett és elterjedt. És a DCF adók követik a téli/nyári átállást, sőt, dátuminformációt is sugároznak.

 

A GPS műholdak azonban nem alapvetően idő-információt szolgáltatnak, hanem egyfajta abszolút műhold-időt. Ezért sem vált időszámítást a GPS-t vevő óra, dátuminformációk sincsenek a GPS jelben. Ráadásul a nagyon kicsi és mikrohullámú jelek vétele és dekódolása is jóval energia-igényesebb, mint a hosszúhullámú DCF-77 jeleké.

A GPS alapú megoldásnak valójában egyetlen egy (szerintem csak nagyon kevesek számára és marginálisan kihasználható) előnye van: a világon bárhol működik. A DCF órák csak valamelyik DCF adó vételi körzetében működnek - és vannak régiók, ahol ilyenek nem vehetők (Ázsia, Afrika, Szibéria egy része is holt tér). Ráadásul az olcsóbb DCF órák csak egy-egy adó vételére képesek, a nálunk kapható olcsó falióra-szerkezetek például a Hamburgi DCF-77-es adót veszik csak. De ez nem is gond, a sokat utazók meg vehetnek olyan órákat (pl: Casio Waweceptorok), amelyek ismerik a legtöbb adó frekvenciáját, és hamar megtalálják, alkalmazkodnak azokhoz kontinensközi utazásoknál is (totál holt térben meg működik az amúgy általában teljesen szimpla, átlagos belső kvarcóra).

Előzmény: python 357 (152795)