.ETNA. Creative Commons License 2014.04.01 0 0 2570

Kedves CSecse!

 

Az, hogy lehangolt és elkeseredett vagy ... teljesen érthető, nem kell emiatt - senki előtt!! - kényelmetlenül érezned magad, ezen mindannyian átmentünk, aztán szépen lassan, ahogy sikerül az orvosnak a megfelelő gyógyszeres-terápiára rátalálni (ez mindenkinél más) a kedélyállapotod is megváltozik.

 

2006-tól vagyok RA-s és pontosan tudom, hogy most min mehetsz keresztül. Tudom, hogy hiába mondanám, hogy ne aggódj ... de azért hátha ad némi bátorítást, hogy pl. a Methotrexat (Trexan) és a biológiai terápia (Remicade infúzió) mellett még akkor is jól vagyok, ha pl. külföldi tartózkodás stb. miatt, néha az általánosan elfogadottnál is hosszabb idő telik el két infúzió között. A neten olvasgass, hogy az alapokkal tisztában legyél, s mire az orvoshoz kerülsz, fel tudd tenni a kérdéseidet a jelenlegi ill. várható tünetekről, a kezelésről, a kilátásokról.

 

Eleinte még mindent leírtam, mert havonta egyszer voltam a dokinál, s ha abban az 5 percben nem tettem fel a kérdést, egy hónapig rágtam magam emiatt:-) Egyszóval írd le egy lapra (és ne felejtsd elvinni magaddal), hogy mit szeretnél kérdezni, mi az, amire feltétlenül választ vársz majd az orvostól. Fontos, hogy mielőbb pontos diagnózis legyen és mielőbb elkezdődjön a kezelés.

 

Addig esetleg nézelődj különböző fórumokon, hogy a többiek milyen "rafinériákat", kezeléseket stb. próbáltak már ki sikerrel.

 

Semmit (!!!!) sem kell feladnod, bár innentől kezdve jobban oda kell figyelned saját magadra. Ez - mivel nem igazán gyógyítható - inkább egy állapot, semmint betegség ... legalábbis próbáld ezt erősítened magadban. A családodtól már jó előre kérj bocsánatot, mert mostanság biztosan ingerült, szétszórt és durci leszel (ez kb. mindenkivel így történt) :-) Tehát csak NYUGI!! Várd meg a pontos diagnózist, aztán keres a lakhelyed közelében egy jó orvost ... vagy ha Szegedre fogsz járni, akkor a legjobb, ha a folyosón is próbálsz a betegektől érdeklődni arról, hogy melyik orvos milyen ... ők biztosan tudják:-) Ja és még annyit, hogy ha bármi gondod van az orvossal, a legnagyobb lelki nyugalommal válts (!!) orvost, elvégre Te nem egy jótékonysági intézmény vagy, aki mindenféle társadalmi konvenció miatt, akkor is x orvosnál marad, ha amúgy a doki lesöpri pl. a kérdéseidet stb.stb. Majd írd, hogy mi volt! Szorítok!

Előzmény: Csecse73 (2569)