APT Creative Commons License 2014.03.26 0 0 152425

De ez már rég nem arról szól, hogy ki tud jobb órát csinálni. Ezen a fórumon is sokszor olyan viták mennek, amihez valóban szakmai szemmel nézve már hozzászólni sincs kedvem. ;-)))

A nagy cégek részéről teljesen tudatos és irányított parasztvakítás megy, a "két hétig sütögetett tokokról", meg a hermetikus térben összeszerelt csodaszerkezetekről, amit némasági fogadalmat tett szerzetesek szerelnek össze, nehogy kiszivárogjanak a cég hihetetlen, döbbenetes szakmai titkai.

Miközben tulajdonképpen nincsenek szakmai újdonságok, egy jól képzett XIX. század végi órás semmi olyan extrával sem találkozna ezekben az órákban, ami ne lett volna ismert saját korában is. Még a büszkén lengetett CoAxial is egy kétszáz éves Breguet szabadalom kis mértékű továbbfejlesztése (és megjegyzem, már Breguetnek sem vált be olyan nagyon... ;-)) ). A mindenféle szilícium hajszálrugók meg gátkerekek pedig leginkább csak arra lesznek jók, hogy méregdrága gyári pótalkatrész hiányában ezek az órák később ne legyenek javíthatók, szervizelhetők. A kenést a csapoknál úgysem lehet megúszni, a szervizelés tehát úgysem lesz elkerülhető (a CoAxialnak is csak az lett a vége, hogy még sűrűbb szervizciklus kell hozzá, mint a hagyományos megoldásokhoz...), megfelelő karbantartás mellett pedig máig hibátlanok, jóformán kopás-mentesek 100-150 éves szerkezetek is...

 

Ez egy historizáló, nosztalgikus iparág, nem kell feltalálni a meleg vizet. ;-)) A mechanikus órából a pontosságot illetően úgysem hozható ki annyi, mint egy kvarcból, tehát görcsölni sincs ezen értelme. SZVSZ.

Előzmény: innovations (152423)