Schnitt Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17630

Sziasztok!

Remélem, lelkes amatőrként nem baj, ha hozzászólok a profik témájához.

Már régebbóta olvasgatom a fórumot, próbálok tanulni a hozzászólásokból, persze a saját hobbi szintemen.

Egy régi "maszek" készítésű hegesztőtrafóval próbálkozom, ami édesapámé, és kb 35 éve tekercselte neki egy bajai tekercselő mester.

4 Fokozatban lehet állítani a hegesztőáramot, a középső 2 fokozat jó a 2,5 mm Esab OK 46.16 elektródákhoz, ezért ezeket 80-100 ampernek saccolom.

Én csak nemrég lezdtem próbálkozni vele, a szép varratoktól messze vagyok, de apunak megy, úgyhogy a trafóval nincs baj :-) 

Az eleinte nagyon zavart, hogy ha nagyjából belőttem az elektróda végét, magam elé vettem a kézipajzsot, és próbáltam ívet gyújtani, már rég nem ott volt a vége, ahol kellene, és vagy a satut hegesztettem, vagy éreztem, hogy nem jó, és kinéztem a pajzs mögül, és persze hozzáért valamihez az elektróda, és percekig káprázott a szemem.

Ezen felmérgesedve a fórumos hozzászólásokat böngészve kiválasztottam egy árban elfogadható automata fejpajzsot,amit ma sikerült is beszerezni. Ez egy BLM V3 .

Még csak a lámpába nézegettem vele, nagy érzékenységre állítva attól is frankón sötétít.

A hozzá adott leírás nem túl bőbeszédű, ezért kérnék egy kis segítséget.

Azt írják, napelemes, és gombelemes.

Ezek ugyanarra az áramkörre vannak kötve?

Mi történik, ha lemerül a gombelem?

Nem sötétít, vagy csak félig?

A napelemes részt kell tölteni napfényen, vagy elég neki az ívfény?

Nem lesz napi használatban, így lehet, hogy a napelemes rész lemerül néha.

Ha "grind" állásba kapcsolom, az teljesen áramtalanítja az elektronikát, nem merül az elem?

A védőlemez mennyit bír? A kéziben üveg van, ebben valami polikarbonát, gondolom, több szikra beleragad, mert hamarabb olvad.

Sima polikarbonátból vághatok bele pót"üveget", vagy az valami spéci UV szűrős cucc?

A segítséget előre is köszi.

Csatolok egy képet a pajzsról :-)