Sziasztok!
Remélem, lelkes amatőrként nem baj, ha hozzászólok a profik témájához.
Már régebbóta olvasgatom a fórumot, próbálok tanulni a hozzászólásokból, persze a saját hobbi szintemen.
Egy régi "maszek" készítésű hegesztőtrafóval próbálkozom, ami édesapámé, és kb 35 éve tekercselte neki egy bajai tekercselő mester.
4 Fokozatban lehet állítani a hegesztőáramot, a középső 2 fokozat jó a 2,5 mm Esab OK 46.16 elektródákhoz, ezért ezeket 80-100 ampernek saccolom.
Én csak nemrég lezdtem próbálkozni vele, a szép varratoktól messze vagyok, de apunak megy, úgyhogy a trafóval nincs baj :-)
Az eleinte nagyon zavart, hogy ha nagyjából belőttem az elektróda végét, magam elé vettem a kézipajzsot, és próbáltam ívet gyújtani, már rég nem ott volt a vége, ahol kellene, és vagy a satut hegesztettem, vagy éreztem, hogy nem jó, és kinéztem a pajzs mögül, és persze hozzáért valamihez az elektróda, és percekig káprázott a szemem.
Ezen felmérgesedve a fórumos hozzászólásokat böngészve kiválasztottam egy árban elfogadható automata fejpajzsot,amit ma sikerült is beszerezni. Ez egy BLM V3 .
Még csak a lámpába nézegettem vele, nagy érzékenységre állítva attól is frankón sötétít.
A hozzá adott leírás nem túl bőbeszédű, ezért kérnék egy kis segítséget.
Azt írják, napelemes, és gombelemes.
Ezek ugyanarra az áramkörre vannak kötve?
Mi történik, ha lemerül a gombelem?
Nem sötétít, vagy csak félig?
A napelemes részt kell tölteni napfényen, vagy elég neki az ívfény?
Nem lesz napi használatban, így lehet, hogy a napelemes rész lemerül néha.
Ha "grind" állásba kapcsolom, az teljesen áramtalanítja az elektronikát, nem merül az elem?
A védőlemez mennyit bír? A kéziben üveg van, ebben valami polikarbonát, gondolom, több szikra beleragad, mert hamarabb olvad.
Sima polikarbonátból vághatok bele pót"üveget", vagy az valami spéci UV szűrős cucc?
A segítséget előre is köszi.
Csatolok egy képet a pajzsról :-)