ronin s8 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 36844

Érdekes, hogy mindegyikőtök, aki nem ért a kézimunkához, és a kézműves dolgokhoz, mindjárt a "csillagos égig érő" árakról kezd el hadoválni. Rossz oldalát fogjátok meg a dolognak. Ha valaki ekkora összeget fizetne is egy késért, a többség egész egyszerűen nem tudná olyan minőségben megcsinálni, ahogy pl. Kocsis Ferenc.

Nem tudom,  valahogy az álmaitokban valami irgalmatlanul drága, olajozottam működő gépsárkány okádja ki ezeket a szerintetek "kézműves" bicskákat. Nektek csak újságot lapozgatva elegánsan felügyelni kellene a folyamatot. Már látjátok is magatokat kényelmesen hátra dőlve egy karosszékben, számolgatva a zsíros bankókat, amiket a megrendelő előre leszurkolt. ;-)

Ez elárulja hozzá nem értéseteket, és outsider voltotokat.

 

A dolog lényege nem itt van. Az a bicska, ami számomra már megüti a mércét, kézzel készül (természetesen gépek segítségével), és addig van fúrva-faragva, illesztgetve, amíg tökéletes nem lesz. Ezt így eddig csak Kocsis Ferenc munkájánál láttam (pontosabban az eredményét). A többiek csak úgy összehányták. 

Most lehet megsértődni sorban.

 

 

Most először beszélek az árról. Az a bicska, amit KF-től láttam, olcsóbb volt, mint amire gondoltam. Tulajdonképpen túl olcsó. Ez egy pár darabnál rendben lenne, amennyiben referenciának készült, de itt nem erről volt szó: ez a bicska hosszú évek tapasztalatát mutatta, és rendes megrendelés után készült. 

Ezzel az olcsósággal az a baj, hogy hosszútávon fenntarthatatlan. Nem hoz elég hasznot, ezért menedzselhetetlenné válik a dolog. Egy ilyen bicska (figyelembe véve a külföldi példákat) kb. 100 ezer Forintnál kellene, hogy kezdődjön. Ez alatt csak a jól szervezett francia, spanyol, német manufaktúrák képesek viszonylag elfogadható minőségben előállítani. Ott, ahol relatíve nagy a darabszám, és a kicsi haszon elve működik. Az itthoni "rémtettek" világosan mutatják, hogy egy magyar késes műhely a tönkremenetel szélén tengődik, és esze ágában sincs foglalkozni a minőséggel, mert nem fizetik meg.

Nálunk a kis tételek, és a kevés alkalmazott (gyakorlatilag 0 vagy 1) miatt eleve kudarcra van ítélve egy ilyen vállalkozás.

 

Megoldás egyedül az áremelés. ha Kocsis Ferenc eljutott idáig fejben, akkor gratulálok neki. 

Ehhez viszont referenciák kellenek, ami nélkül a megrendelő nem fog sokat fizetni. Neki megvan. A többieknél én nem látom...

 

 

Előzmény: antalijozsef (36840)