Törölt nick Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2333

Nincs kátrány a kólában, legfeljebb kátrányból kivont aromaanyag lehet ma már csak. Valamikor a 70-es években a Sztár-narancs, Bambi üdítőkről mondták, hogy kátrányos, de az nem a színét befolyásolta (nem volt fekete), hanem az ízét, aromáját.

 

A kólát sem színezték soha kátránnyal szerintem (ihatatlan lenne), hanem karamellel, esetleg még növényi kivonatokkal is.

 

Amit a cukorról írtam, az mondjuk nem jött be, mert úgy látom, aktívszenet a cukorgyártásban is alkalmaznak, a cukros lé tisztítására. De ha a cukros víz átmegy az aktívszenes szűrőn, akkor a karamell is átmehet. De mint utaltam rá, nem vagyok vegyész, hogy ezt pontosan átlássam.

 

A víztisztító betéteket viszont gyakorlatból nagyon jól ismerem, így bátran merem állítani, hogy a klóros, zavaros csapvízzel csodát tesz egy szenes víztisztító, forrásvizet varázsolva a konyhába. Még a Brita is, csak nekem az nem tetszik benne, hogy a víz összetétele az ioncserélő miatt természetellenes arányban módosul, illetve savas hatásúvá válik.

 

Ez egyébként nem mond ellent annak, hogy az RO-tisztítást viszont pártolom, mert az legalább egyformán kivesz mindent (gyakorlatilag). Ráadásul, ha akarom, közönséges mészkövet tartalmazó utánsózó patronnal természetes módon állíthatom vissza. Esővíz --> mészkő, ugyanez játszódik le természetben is.

 

Az ioncserélő viszont csak a Ca, Mg ionokat cseréli le, ami nem egy "normális" eljárás. (Most itt mellékes, hogy létezik például ólmot is megkötő ioncserélő, főleg amerikai piacra.)

Előzmény: GeriSoft07 (2332)