APT Creative Commons License 2014.03.08 0 0 151970

Persze, hogy nem lehetséges, a számlap fixen van rögzítve (lábakkal) adott pozícióban a szerkezethez, a szerkezet pozícióját pedig a tokban egyértelműen meghatározza a felhúzótengely.

 

Magát a másodpercmutatót kellene lehúzni a tengelyről, és más pozícióban visszahelyezni. Csak ezeknél a szerkezeteknél ez sokszor nem olyan egyszerű történet - a tengelynek és kerékrendszernek (mint Franek egyértelműen leírta) jelentős a holtjátéka, mi több, ez idővel változik is. A mutató meg elképzelhető, hogy megsínyli a le-fel rakosgatást, ha nem sikerül az újrapozicionálás elsőre (akár rosszabb is lehet a végeredmény), és neki kell még párszor futni - akkor végül akár cserére is szorulhat a mutató (vagy lötyögős lesz).

 

Valójában ezeknél az óráknál nem elvárható az, amit te mégis elvársz - igyekeznek persze a cégek az összeszerelésnél ennek eleget tenni, de nem mindig sikerül - és ha nem jön össze, hát nem jött össze... Valójában még egy pár százezres kvarc Omega SMP vagy Breitling esetében is hiába mennél vissza az órával ezt a "hibát" elhárítandó, azt mondanák, hogy ez nem hiba, valójában nem zavarja az óra leolvasását, nincs jelentősége...

Nem véletlenül készülnek olyan szerkezetek is, ahol a másodpercmutató meghajtása teljesen független, saját motorral-áttétellel történik, és ott megoldják a kellően kis holtjátékú, pontos pozicionálást.

Előzmény: tothkalman (151969)