Kasza Tibi után szabadon**:
Ami böki a csőrömet...
Röviden: a rengeteg és olykor felesleges útvonalváltoztatás.
Régebben komoly indokokkal néha módosítottak egyszer, egyszer, de az elmúlt időszakban olyan gyakori lett a kéktúra útvonalának terelgetése mintha valaki kilométerdíjat fizetne az elterelt kilométerek után... Nevetséges hogy az ország legfőbb turista útjának útvonalát így semmibe veszik, ráncigálják össze-vissza.
Bővebben:5 éve teljesítettem a fiamékkal az első kéktúrámat. Sokszor megyek emlékezetből, de nem lehet. Azóta például Ősagárdtól Nagymarosig van felfestett terelésből10-11(!) attól függ hogyan számoljuk, mit veszünk egynek. Mert az olyan módosításoknál még ez sem egyértelmű ahol a jól járható útvonalról beviszik a kéket a cserjésbe, az erdőbe, az úttól 10-20 méterre aztán vissza és megint be a dzsumbiba.
Biztosan megvan az oka ennek a marhaságnak is, valaki már egyszer elmesélhetné, mert számomra ez így tökéletesen értelmetlen és biztos vagyok benne hogy sok más turista számára is.
Egyszerűen elkeserítő hogy a több évtizede meglévő kéktúra útvonalakat ilyen méltatlan módon terelgetik össze-vissza. Érdekes módon 30-40 évig jó volt úgy ahogyan volt, ment a földúton jól megfért egymással a turista az erdész a vadász meg a lovász meg mittudomén kik nem kellett ennyit és ilyen gyakran módosítgatni, csak ha nagyon muszáj volt. Mondjuk esetleg a honvédség miatt, de az nyilván más.
Pláne nem vitték be az erdőbe a jelzéseket ahol "ösvény sincsen, de majd lesz ha sokan kitapossák" alapon.
Ezért tartanám első és legfontosabb feladatnak levédeni az útvonalat hogy ne lehessen csak úgy terelgetni, elkeríteni, odébb tenni, egy-egy kisebb helyi érdek miatt az ország legfontosabb turista útvonalát semmibe venni, mert most ez van. Kihúznak egy villanypásztort -terelünk. Valaki kirak az erdőbe 20 méter rozsdás, derékig érő kerítésnek mondott dróthálót -és megint terelünk. Valakinek nem tetszik a sok aszfalt gyorsan terelünk. Jé, ott egy látnivaló 200 méterre? Tereljünk, mert a turista magától nem képes egy kitérőt tenni 200 méterre... vicc.
Ez az egész most a hétvégi börzsönyi túrámon csúcsosodott ki itt lett elegem belőle, ahol is Kisinóctól Nagymarosig van vagy 4-5 terelés. Az első régebbi,(kb 3 éves...) le az aszfaltról a turistaháznál, aminek az értelme annyi hogy az nem aszfalt. Most mikor sár van ez sem akkora nagy előny úgy érzem...a kisinóci aszfalt ráadásul amúgy sem nagy forgalmú út. Utána a második: a nagy kanyart már nem vágja le a kék, ez O.K.
Aszfaltút, majd be az erdőbe, itt jön a meglepi, jelek mindenhol leszürkítve, 10-15 méterrel beljebb vannak a fák közt. Vissza az földútra, újra be a fák közé... előttem megy egy család, ők is az úton maradnak természetesen velem együtt.

Sűrűség nevű résznél újabb terelés, balra elmegy a kék, kb 1 km múlva kis kerülővel visszatér az eredeti útra. Mert a régi úton ott a derékig érő kerítés...Törökmezőig ezzel vége a módosításoknak, de itt is van valami kavarc a kalandpark miatt, a dróthálókon belül is volt kék jel, meg kívül is, én mentem a GPS után, meg szintén emlékezetből, végül is nem volt gond. A Felső-és Alsó-Körtvélyesnél kb 800 méteren a zöld tanösvénnyel fonódva lett odébb rakva az Országos Kék Jelzés. Szép az új rész is, végig a tisztáson, de a szakasz egyik legszebb kilátása kikerült az útvonalból.
már nem itt megy az OKT, kb 800 méter hosszan elterelték. Akár jelkép is lehet a derékban tört bükkfa amin 5 éve még jelzés volt.
(azért mennyivel szebb a táj ha zöld!)
És mindez összesen alig 15 km-en... Nem is merek belegondolni mi lesz ha megkezdődik a Kéktúra Bizottság által jóváhagyott rengeteg módosítás felfestése...
Nekem a kéktúra egy kis részben azért is kéktúra mert '79-ben "A Rokiék" is ezen az úton jártak. Különös, nosztalgikus pluszt ad ez nekem a (kék)túrázáshoz. De ez így már nem ugyanaz az út, egyre több helyen nem ugyanaz.
Ez így már nem az én kéktúrám.
P.S.:**Az egyik rádióban a reggeli műsorban van egy rovata Kasza Tibinek, amelynek a címe: Ami böki a csőrömet!