rézműves1 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 97609

...sziasztok...látom volt anyagod rendesen, (meg időd is)...szilvának igaza van, felesleges oda a sok lemez, elég oda egy is...a kozmaolajat nem a pelenka szűri ki az alszeszből, hanem mi, a kis kacsónkkal, a papírzsepi segítségével (talán az újak közül nem mindenki tudja, hogy az első rekesz tetejére dobott papírzsepivel vesszük le az ott kivált olajat időnként, mint a nagymuter a zsírt a kocsonya tetejéről)...igaz, hogy a pelenkán is átfolyik az anyag, de ez csak durva szűrés és inkább csak az áramlást fékezi és mi nem 100-litereket főzünk egymás után (mint egy főzde)...a főzdésnek nem lehet a szűrőjét állandóan nyitogatni, hogy kipucolja (mert ahhoz is egy finánc kell), ezért van ott olyan sok szűrőbetét, de nekünk elég oda egy pelus is...egyébként is az oldott állapotban lévő olajat az simán átengedi...

...a szűrés lényege egyszerű... két szó "kihígulás és kiválás"...az első rekeszben lévő "jeges víz"-ben a hidegtől kiválik az olaj, mert nem tartja oldatban...amikor már nem olyan hideg a víz benne, még lehet egy pár jégkockával "tuningolni" az első rekeszt, de addigra már nem annyira tömény a lejövő párlat és ott a kihígulás is elég hatásos...

...annak az egy szem lemezgátnak pedig a legjobb, ha lemegy az aljáig, mert ez a szűrő, (még ha hasonlít is) nem egészen olyan, mint a kocsimosóban az olajleválasztó keszon...a motorolaj, meg a zsír, nem oldódik a vízben és rögtön felfelé igyekszik, tehát az nem úszik át a gát alatt... a kozmaolajok viszont oldatban vannak és csak a hideg, meg a hígítás választja szét...a snapszi féle "fagyis" doboz lényegében jól működik, csak nem elég hatásos 20-30-liter felett...nekünk az arányokat tekintve, nem kell pontosan egy "Szöllősi-féle" szűrőt lemásolni, de egy  200-250mm hosszú és legalább 140-160mm magasságú 100mm széles szűrő már elég jól teszi a dolgát egy gáttal és egy pelussal is...az összes olajat úgysem tudjuk kiszűrni, de nem is kell, mert ha szerencsénk van, akkor pont az marad benne, ami az aromákat fixálja...egy dolog valószínű, hogy ha ilyen módon szedjük ki az olajat, akkor nem kell kínlódni még 40%-nál sem, az opálosodással...

Előzmény: moker (97588)