Schíel Creative Commons License 2014.02.26 0 0 25834

 

Gangehi Island beszámoló

Gangehi az Ari atoll ÉNy-i sarkában Maletól 25 perces hidroplán útra fekszik. A sziget olyan kicsi, hogy méretét nem is szokták feltüntetni ismertetőkben. Becslésem szerint az ovális méretű sziget 100 m x 180 m-es (max.). Gangehi már egy felsőbb kategóriás szigetnek számít, ahol a sziget egyik oldalát (K-i és D-i) „Beach bungalow”- ok (összesen 20)-, míg a part másik részét „water villá”-k és „superior water villá”- k szegélyezik. A sziget változatos, dús növényvilágában néhány „Garden bungalow” is húzódik. A növényzet kertszerűen gondozott – ápolt és némiképpen már a természetesség hiánya érezhető, ha nagyon szőrős szívű akarok lenni.

Mi parti bungiba kértük a szállást. A cölöpökön álló faházikó terasza 5-6 méterre volt az óceán partjától. A tágas szoba közepén – pazar kilátással az óceánra -  volt egy nagy franciaágy, melyen akár 3 fő is kényelmesen elfért volna. A fürdőszoba is méretes volt két mosdókagylóval, zuhanyzóval, és WC-vel. Ez nem amolyan maldívos félig nyitott fürdőszoba volt, hanem teljesen fedett, de volt rajta két nagy ablak, egyiken szép kilátás a kerti növényekre (üveges és magasan elhelyezett), míg a másik egy zsalugáteres kialakítású, amolyan szellőző funkciót képviselt.
Gangehit sajátos zátonyok és lagúnák szegélyezik. A nyugati és északi oldalon, ahol a vízvillákat helyezték el, ott nagy kiterjedésű sekély lagúnát alakított ki a természet. A parti bungik oldalán van a helyi korallzátony. A homokos fenéken - keletről délfelé haladva - fokozatosan szegényednek a korall telepek és szélességük is fokozatosan csökken (durván 200 m-ről 50 m-re). Szép korall képződmények a kikötő mólótól jobbra, egy szigetre merőleges 200 m hosszú zátonytól indulnak. Ettől a korall faltól dél felé haladva egy gyönyörű „korallkertet” találunk. Ezen a részen találkoztam teknőssel is, de ez tényleg nagyon szép és elsősorban dagálykor javasolnám a sznörit. A többi részen már részben halott vagy szegényes korallképződmények találhatóak, de azért halakat lehet látni szép számmal. Itt felszíni búvárkodáskor láttam napóleon halat, sásráját, teknőst, fehérfoltú szirtcápát (130 cm), feketefoltú szirtcápát (80 cm) és mantát!!!! (természetesen a nagyobbak (érdekesebbek) közül válogattam a listát).

Óceáni fürdőzésre a sziget nem a legjobb. Ahol nincs a homokon korall törmelék ott is sekély a víz (40-50 cm +dagály). A szigetet sajnálatos módon csúfítja néhány hullámtörő és sarkantyú (egy idő után már nem furcsa). Gangehi Ny-i részén van egy egyedi homok sétány, mely hosszan a sekély lagúnába hatol.
Búvármerülésen három alkalommal voltam és mindegyik nagyon szuper volt. Mindig láttunk fehér és/vagy fekete foltú szirtcápát. Egy-egy alakommal pedig mantát, szirtcápát és dajkacápát is.

Negatívumként számomra megfelelő motorcsónak hiányát említeném. „Big game fisching”-re is csak dohnit biztosítanak, de sajnos a nagyon kedves személyzet (2 fő) egyik tagja sem beszélt angolul és a nem tudtam velük értekezni, hogy én hova is szeretnék menni horgászni. Persze nem fogtunk semmit. Aki horgászni is szeretne az semmiképpen ne válassza ezt a szigetet. Egyéb szempontból viszont a sziget nagyon is ajánlanám.
Étkezés! A szigeten teljes panzió és AI van. Az ételek elsősorban az olasz konyha remekeire hajaznak. A reggelik egyszerűek voltak és mellőzték a változatosságot. (ananász, natúr gyümölcslevek (ananász, papaya), szeletelt sajt, szeletelt szalámi, virsli, omlett frissen készítve betétekkel, teasütemények, tea és kávé a teljesség igénye nélkül). Az ebéd és a vacsora aztán már egy igazi gasztronómiai élményt nyújtott, melyeket a változatosság is jellemezte. (kétféle olasz tészta (pasta), marha, csirke (fűszeres és egy fűszerszegény változat), pulyka, kacsa, bárány (ez utóbbiak egyszer –egyszer voltak), na és természetesen halak-tengeri ételek. (párolt (mindig legalább három féle), roston és egészben sütve). Tintahal és tonhal is volt különféleképpen elkészítve. A szakácsok között volt több olasz is és ők mindig készségesen elbeszélgettek a vendégekkel az ételekről.

A nyaralók többsége (75 %) olasz volt. Meglepetésemre nagyon sok idősebb párral. A többi vendég svájci, német, angol, magyar (rajtunk kívül két fiatal pár) volt, de csekély számban kínaiak is Gangehire jöttek. Oroszokat nem fedeztem fel ottlétünk alatt.
Az időjárást kifogástalanra minősítettem. Néha ugyan gomolyfelhők zavarták a folyamatos napsütést, de ez elenyésző volt. A szél a mérsékeltig erősödött meg néha – néha. (levegő 30-32 víz 28 C volt).
Kérdés esetén állok rendelkezésre!