nagy-srac Creative Commons License 2014.02.24 0 0 4821

Jambo!
Két hete jöttünk haza Kenyából. Amíg még friss az élmény, megpróbálom leírni a tapasztalatainkat.
Két Kenya létezik: az egyik a turistáknak, ami lenyűgözően gyönyörű, a turisták minden lépését vigyázzák, és nagyon drága. A másikban pedig leírhatatlan a szegénység (ennek ellenére a kenyaiak nem tűnnek szomorú népnek). A kettő között nem igazán van átjárás.
Még az utazás tervezgetésének az elején érdemes felvenni a kapcsolatot a Kenyai magyarokkal (JamboRafiki). Róluk mi is, az előttem hozzászólókhoz hasonlóan, csak a legjobbakat tudjuk elmondani. Személy szerint Miklóssal voltunk kapcsolatban, annak ellenére, hogy nem az ő utasaik voltunk, rengeteget segített, és rendkívül figyelmes volt.
> Szállás: a triadvisor alapján kiválasztott Southern Palms Beach-ben laktunk. Nem tudom, hogy a többi szálloda milyen lehet, de ezzel nagyon meg voltunk elégedve. A Kenya Diani beach-re keresve szinte biztosan ennek a szállodának a medencéi is felbukkannak a képek között, amik a valóságban is pont olyan szépek, és a víz hőfoka is nagyon kellemes. Egy tipp, a szafari időpontját érdemes előre rögzíteni, és azokra a napokra nem kell szobát foglalni. A szafari idejére ki lehet jelentkezni, és a szállodában van lehetőség a bőröndök őrzésére (legalábbis a miénkben lett volna).
> Szafari: egy életre szóló élmény, a Kenyai nyaralás meghatározó része, nem érdemes kihagyni. Az állatkert látogatás és a Dakar rali különös ötvözete. A saját és utastársaink tapasztalatai alapján a 3 napos (2 éjszakás) időtartam pont ideális. A több már nagyon fárasztó, a kevesebben meg arányosan nagyon sok lesz az oda- és visszautazás. Sokat tépelődtünk rajta hogy megéri-e a Masai Mara a majdnem kétszeresét a Tsavo sem olcsó árának. Végül (leginkább anyagi okokból) a Tsavo mellett döntöttünk, és elképzelni is nehéz, hogy a Masai Mara ezt hogyan tudja felülmúlni. A big five-ból egyedül orrszarvút nem láttunk (de egyik ismerősömtől azt hallottam, hogy a Masai Mara-n is csak bekerítve láttak). Nem tudom, hogy ki kezdte el terjeszteni, hogy a szafarihoz zárt cipő kell (heteket kerestünk a tél közepén nyári túracipőt). Ez nemcsak, hogy felesleges, annyira meleg van, hogy szinte bármilyen cipőt nehéz elviselni, akár egy papucs is elég lehet, de egy szandál tökéletes, az autóból ki sem engednek szállni. Első nap a Manyatta camp-ben volt a szállásunk. (Ha valaki utána szeretne nézni, érdemes rá odafigyelni, hogy a Masai Mara-n is van ilyen nevű szállás, de az sokkal szerényebb.) Maga a szállás nagyon szuper, tényleg minden igényt kielégít. De kívül van a parkon. Pontosabban: pont a határon van, és bár az étterem teraszáról lehet gyönyörködni a vízhez érkező állatokban, a sátrak saját medencéiből (!) is a parkra látni, de a parkot mégis hivatalosan el kell hagyni. A nemrég megváltozott park belépési szabályok miatt ez nagy hátrány, a pontos részleteket nem ismerem, de valami olyasmi változott, hogy most már minden belépésért külön fizetni kell. Így a második nap reggelén már nem mentünk vissza a Tsavo East-be, hanem elindultunk a Tsavo West felé, ahova csak kb. 10 órára értünk, amikorra már elég meleg van ahhoz, hogy az állatok elbújjanak a nap elől. Aznap délelőtt nem is láttunk semmi izgalmasat, az állatok igazán csak kora reggel, vagy napnyugta előtt mozognak. Ha belegondolunk, hogy egy 3 napos szafari alatt ilyen időszak csak 4 db van, és ezzel ebből 1-et elbuktunk, az elég fájdalmas.
> Egészség: komolyan vettük a malária (Malarone gyógyszer) és a szúnyog (bitefree) elleni védekezést is. Szerencsére nem derül ki, hogy erre valóban szükség volt-e, minden esetre, nekünk semmilyen problémánk nem volt. Ellentétben a nappal, ami nagyon gyorsan megbünteti a napolajozásból véletlenül kimaradt részeket.
Kwaheri!