Jorry-(JGM)-(BSTH-HUB) Creative Commons License 2014.02.21 0 0 10377

A régi Német DVD (1:41:32) ezt átszámolva (1:45:52) ez így 106 perc (a DVD egy régi video kópia volt ezt pedig újra digitalizálták így pár kockát még rá is kell számolni), viszont ennek a végéről hiányzik kb. másfél perc zenebona fekete képpel (a mozis celluloidon még megy tovább fekete képpel 108 percet megközelítve) a DVD-n a szinkron stáb után rögtön vége.
Ez persze nem változtat semmin, és ha leszámoljuk a film elejéről a Tobis logót (23 másodperc) és a film végéről a stábot (64 másodperc) akkor alig 104 percet kapunk, mint nyers a filmet tartalmazó játékidőt.

 

 

 

 

Egy másik érdekesség (ezt nem szoktam leírni, túl banálisan egyszerű megoldás lenne), ami már-már olyan egyszerű, hogy már túl egyszerű is mi hiányzik ahhoz, hogy (122 perc lehessen, aminek feltételezve lehetséges az eredeti hossz).
Amiért most mégis leírom, mert ez a film már számos hányattatáson eset át és ezeregy találgatásra ad okot, és kicsit olyan (hiányos Kincs, ami talán nincs is) érzést hagy az emberben, mert biztosat nem lehet tudni, hogy valójában mi is volt az eredeti (Colizzi) változat teljes tartalma, és ez a Kincs tényleg elveszett vagy itt van a szemünk előtt csak a sok tényezőtől nem látjuk azt ami ott van előttünk.

 

A múltkor írtam, hogy 117 percig össze lehet rakni a filmet különböző nyelvű és képarányú (celluloid 24fps) anyagokból (ebből következik, hogy egykor kellett legyen egy legalább ilyen hosszú kópia, amiből a többi verzió készült), viszont van egy olyan dolog, amire igazából senki nem nagyon gondol.
Ez pedig elég egyszerű felvetés és könnyen lehet, hogy talán ez is a valóság (persze csak feltevés). A film a jelenlegi Olasz verzióban nem tartalmaz a film végén stábozást, rögtön vége szakad. Más filmeknél pld. Piedone ahol ennyi helyszínen játszódik akár 3-5 percben is taglalva vannak a készítők az Olasz kópiás verziókban és esetenként akár 1 2 percig is van fekete kép még zenével.
Így könnyen lehet, hogy ez a pofon egyszerű megoldása a maradék 5 percnyi hiánynak, hogy hiányzik a stábozás a végéről. Ezt bár biztosra nem lehet venni, de sok esetben a legegyszerűbb eshetőség a valóságra az, ami a legegyszerűbb.
Persze a stábozás egy filmen nem kötelező érvényű dolog, és sok film esetében valóban nincs is, de egy ilyen volumenű filmnél azért többnyire szokás, és jelen esetben ennek nyomai is vannak.

 

Ahogy fentebb írtam a Német kópián 1 percnyi nagyon rövidített stáb van és ebből is a végén 20 másodperc a német szinkronra vonatkozik, és ha a mozi kópiát vesszük alapul, akkor még további másfél perc zene. Az amerikai video változaton (a Gyémántvadászok 'VICO' is ezt tartalmazza), egy félpercnyi stábot tartalmaz, ami láthatóan bőven hosszabb lenne, hisz éppen csak elkezdődik. Az érdekesség mind a Német mind az Amerikai változat stábozása ugyan ott ér véget, tehát az igazán lényegi dolgok hiányoznak, ami kitérne a szokásos, asszisztensek, segítők, laborokra, zenékre és hasonlók felsorolására, és nem igazán szokás így lógva hagyni és lecsapni, főleg, hogy csak tulajdonképpen a Kolumbiai segítőkre térjen csak ki.

 

Ez csak egy felvetés sok ezernyi közül, ami magyarázatot adhatna ekkora (5 perc) hiányra, a film 117 perccel (nyers játékidő, ami csak a film főcímét tartalmazza gyártó, forgalmazó logókat és végstábot nem) már nem érezhető, hogy na, valami hiányzik, elég komplett, hogy talán teljesnek vehető legyen. Egyedül a lezuhanást követő fejezet mondható úgy, hogy ott kimaradtunk valamiből, elvégre két hónapot bóklásztak a dzsungelben, amiről nem kapunk képet, pedig az ott lehetne érdekes, de anélkül is sok extra átvezetés van egy átlagos Spencer-Hill filmhez képest, nem véletlenül kérték Colizzit, hogy vágja újra némileg rövidítve.

 

Persze a leírtak egy része találgatás, de mivel az eredeti első verzió nem áll rendelkezésre sehol (talán soha nem is fog) így jobbára mást nem tudunk tenni, mint magunk kitalálni, megfejteni amit reálisnak vélünk és ezen felül tovább kutatni és beszerezni, amit lehet, hogy teljesebbé tegyük amennyire lehetséges.

Előzmény: Mikey-Soft (10376)