Törölt nick Creative Commons License 2014.02.20 0 0 36196

Gyerekkoromban egy nagykőrösi rokon késes mester által készített, agancs nyelű fejesgörbe volt az első bicskám: szénacél, borotvaéles, elég erős rugóval, kis méretben a gyerektenyérhez. Sajnálom, hogy nincs már meg, azt tényleg rossz volt elveszíteni. Gépész-késes leszármazottként elég fura volt sok évtizeddel ezelőtt, mikor megkaptam az első Victorinoxomat, akkor ilyet Magyarországon még nem igazán lehetett látni. Kicsit viszolyogtam a színétől, a műanyagtól, a sok funkciótól, egy magyar görbe után komolytalannak tűnt, de a minősége és használhatósága nagyon hamar meggyőzött. Még egyetemen, majd az után is használtam. A körömvágó ollóval nemcsak réz- és vaslemezt, de vékonyabb nyomtatott áramköri lemezt is vágtam, meg persze a körmömet. Elpusztíthatatlan, kicsorbíthatatlan volt. Egyszer egy évig volt elveszve egy erdőben ásott komposztgödörben, a kenguru kabátom zsebéből esett oda, mikor beöntöttem az avart. Egy év múlva hasonló körülmények között lett meg. Annyi baja lett, hogy a kispenge egy fél négyzetcentiméternyi felületen megmattult. 

 

Ma már nem olyan világ van, a gyereknek otthon legyen bármije, amire a felelős szülő érettnek tartja, de táborba, kirándulásra ne vigyen akármit, mert ott nem az otthoni szabályok és körülmények érvényesek. A hegymászóboltokban is árult, lekerekített hegyű, színes kis Opinel például nem rossz választás, de ha az ár, a funkció, a biztonság és a hordozhatóság optimumát keresném egypengésben, akkor ezt választanám. Elég nagy a pengéje ahhoz, hogy kenyeret lehessen vágni vele, kinyitva pont akkora, mint egy étkező kés. Jól tisztítható, könnyű, az érdes, matt markolat miatt jó a fogása, és a "tiszti bicskák"-nál kicsit hosszabb pengéje miatt egy nagyon ötletes megoldással keményítettek a rugón, ami akkor kemény, mikor biztonságban kell tartani a pengét, és akkor lágy, mikor nyitni-csukni kell a bicskát. Egyszerű, nagyszerű, arányos.

 

Azt a minőséget persze már nem várom, amit a hetvenes években kaptam egy Victorinoxtól, de épp a minap győződtem meg róla, hogy a Victorinox garancia jelent valamit, valami fontosat. Egy konzervnyitó- sörnyitó - kispenge - nagypenge - olló - dugóhúzó - tüske (ár?) bicska ollója szétesett, pedig ezzel már nem próbáltam olyasmit, mint az egykorival. Egyszerűen kiesett a csap, ami az olló két felét összeköti, az olló egyik fele kiesett a bicskából. Ez a bicska ott árválkodott egy doboz mélyén, nem volt jó ránézni, a maradék funkciókra sem használtam. A közelmúltban azonban elmentem egy Extrametál boltba, ahol azt mondták, ebből Svájc lesz. Átvették, mondták, hogy hosszabb ideig tarthat, azt mondtam, nem baj. A vállalt idő harmada alatt megérkezett, kifogástalan állapotban. 

Előzmény: Longboat (36133)