tomlindudek Creative Commons License 2014.02.19 0 0 95313

Sziasztok!

 

Az elmúlt napokban több szó esett is a különböző vágányanyagokról. Ezzel kapcsolatban szeretném a tapasztalatokat kérdezni a mostani, boltban kapható vágányanyagokról. Örülnék, ha ti is leírnátok a sajátotokat.

 

Saját tapasztalatok:

 

Roco Geoline: előnye, hogy könnyen összerakható és a sínszálak szépen illeszkednek, így könnyen tisztítható is. Nálam siklások nem történtek sem vontatott, sem tolt menetben a kitérőkön, angolváltón sem. Hátránya, hogy asztalra nehéz rögzíteni, valamint a váltókat nem lehet "okosítani", így analóg üzemben nem lehet velük áramtalanítani a vágányokat. Szőnyegre jó, kivéve ezt az utolsó pontot. (Szőnyegen szakaszolgatni gyerekek mellett nem túl jó). Az angolváltó rossz beállítása esetén a szemből érkező szerelvény zárlatot okoz. Nem szép, de legalább zajos. :-)

 

Fleischmann profi: Szőnyegre nem jó, könnyen szétjön, pedig az okos váltók miatt könnyen lehet vele játékpályát építeni analóg üzemben is több mozdony számára. Siklások nem voltak a kitérőkön sem előre, sem hátra. A kéttengelyes mozdonyok viszont könnyen elakadnak a váltó szigetelt szívdarabján. A sínszálak rosszul illeszkednek, nagy hézag van közöttük, ezért takarításkor a törlőeszköz elakad mindenhol. A szerelvények is nagyot zakatolnak rajtuk. Asztalra könnyen rögzíthető.

 

Piko A: Csak egyszer próbáltam szőnyegen. Nálam nem voltak iklások, de a sínek nagyon könnyen szétjöttek, így eltettem, hogy majd ezt építem asztalra. Amiket írtatok, az alapján egy kicsit elbizonytalanodtam. A könnyű szétcsúszások miatt nem is értem, miért adnak ki ebből olcsó startszetteket, amivel nyilvánvalóan gyerekek játszanak a szőnyegen.

 

Hornby: Csak egy startszettnyi anyagom van belőle. Rémesen könnyen szétjöttek a sínek és le is törtek az illesztő papucsok. A Spektrumos műsorban érdekes módon ebből építettek kétszer 16 km pályát. :-O

 

Kíváncsian várom a tapasztalataitokat.

 

Üdv.