Csavarhúzós Creative Commons License 2014.02.10 0 0 6806

Ki kell ábrándítsalak, a kerámia lap nem hőtükör, tehát ő maga sugároz a fémlapra. A fémlap viszont (többé-kevésbé) hőtükör, tehát az infrahőmérő nem jól méri.

 

>Ennek az az eredménye, hogy  a grafikonokon az a fázis amikor már lecseng a tűz és a füstgáz is alig van, de a grafikon csak lassan ereszkedik lefelé, nyilvánvalóan a fal hősugárzásának az eredménye.

-Akár az is lehet, ha LEVEGŐT engedünk be és égés már nincs. De a füstgáz egyrészt mitől hűlne le, ha az őt körülvevő tér melegebb nála? Mi venné át tőle a hőt? Másrészt a füstgáz nem levegő, van benne egy csomó kémiai anyag (jó, az égés végefelé már főképpen csak szén-dioxid és vízgőz, de az pont elegendő, ezeknek van egy csomó infravörös elnyelési sávja. Azaz a sugárzás nem csak a szondavéget melegíti (ezen lehet segíteni, ha az a vég fényesített fém), hanem a füstgázt is.  (Ez viszont is igaz, a füstgáz sugárzással is melegíti a járatfalakat.) Szóval szerintem nem kell bonyolítani, a fém szondavéget fel kell fényesíteni (papírral letörölni róla a kormot/koszt/egyebet), aztán nagyjából jól méri a füstgázhőfokot.

Előzmény: elemzo9999 (6799)