Én meg nem értem, mit nem értesz?
Azt sem, hogy miért kevered a fogalmakat.
Senki nem mondta, hogy a képen szereplő nyuszkó (ami egyébként valóban nagyon szép) vágásérett lenne!
Ha azt vesszük, hogy a közepes testű húsfajták (felnőtt súly kb. 4 kg) vágásérettsége (felnőtt súly 60%-a) 2,5 kg, akkor ennek a nyuszkónak a vágásérettsége majd úgy 4,5 kg körül lesz.
Ha a vágásérettségi kort a tenyészérettségi kor kb. feléhez tesszük, akkor is ugye még van bő 2 hónapja!
És akkor ugye itt kell megjegyezni, hogy mindez amit eddig írtam, úgy hülyeség, ahogy van, mert a 2,5 kg-os és kb. 3 hónapos vágásérettség az intenzíven tartott közepes testű húsnyúl fajták tulajdonsága, ami a nagyüzemi szabványnyúl előállítási törekvések során alakult ki és próbavágások (vágási kihozatal) és takarmányértékesítési+ napi súlygyarapodási stb. stb. mérések sokaságából kapott ökölszabály.
Ezt azután ugyan az a fajta de más körülmények közt, pláne más fajták vagy keresztezések vagy "tudják", vagy nem.
Persze kiindulási alapnak jó, de ne ezek a konkrét értékek lebegjenek a szemed előtt, amikor a saját állományod megítéled, mert valószínűleg csak becsapod magad. (szerintem)