pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 71632

"Radiátor elhelyezése – jó és rossz megoldások

A radiátorok elhelyezésének alapvető szabálya az, hogy az optimális helye az ablakok alatt van, kibővítve a nyílászárók alatt, hiszen radiátor a padlókonvektor is.

A magyarázat egyszerű ebben az esetben is. A forró radiátorról felemelkedő meleg levegő a mennyezet felé törekszik és az idáig langyos levegőt maga előtt tolva a radiátorral átellenes oldalon lefelé kényszeríti a padló irányában. Miközben ez történik, a radiátorról leváló meleg levegő a radiátor aljánál szívó hatást kelt, a padlón elterülő hidegebb levegőt tereli maga felé és keveredik az ablakból lefelé “folyó” hideg levegővel. Az átellenes oldalon lefelé közlekedő langyos levegővel bezárul a kör, így a padló szintjén is langyos, kellemes levegő áramlik. A lényeges tehát az, hogy a nyílászáróról leváló hideget kell gyorsan felmelegíteni. Azért hidegebb a levegő, mert az üveg hővezetése jó, ergo a meleg jobban elszökik rajta, egyszerűen pedig az ablak alatt mindig hideg van. A falak hőszigetelési tulajdonságai majd egy nagyságrenddel jobbak, tehát az üvegfelületek sokkal jobban hűlnek.

Amennyiben a radiátort a nyílászáróval ellenkező falra tennénk, akkor a leváló hideg levegőnek el kell úsznia a padlón a radiátorig, hogy azután felmelegedve a plafon felé mehessen. A padló mentén kúszó, az ablakról, vagy az ajtóról leváló levegő több fokkal hidegebb a helyes elrendezésű megoldástól, akár 4-10°C-al is. Ez azt eredményezi, hogy a láb a hideg levegő miatt mindig fázik, a komfortérzet tova tűnik.

A radiátorok helye tehát a nyílászáról alatt van, az esztétika miatt középen és a padló felett min. 5cm-rel, hogy a felmelegítendő levegő a radiátor körül emelkedhessen felfelé. Az ideális radiátor fekete, de ez nem teljesíthető jobbára, mert ritkán szeretnek fekete dolgokat nézegetni a helyiségekben."

http://nap-kollektor.hu/irasok/radiator-elhelyezese-jo-rossz-megoldasok 

Előzmény: ÍnyE (71631)