pickup007 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 96905

Szia Józsipapa!

- A Gyakorlati pálinkafőzés (otthon)-ban olvastam az alábbiakat és eszerint mértem le a főzöm deflegmációját. Így számoltam ki a 70%-ot.

„Meg is mérhetjük a főzőnk deflegmációját egy finomítás alkalmával (ilyenkor mindenkinek 25%-os alszesz van az üstjében): miközben az eprüvettában a pillanatnyilag kifolyó szeszfokot figyeljük, feljegyezzük, hogy 50%-os szeszfoknál hány liter párlatunk van (minden csepp kifolyó párlat számít, az előpárlat is). A lepárlást 10%-os utópárlatig folytatjuk, hogy megtudjuk, hány liter a teljes párlatmennyiség. Ha 50% szeszfoknál a teljes mennyiség 62-70%-a folyt le, akkor a pálinkafőzőnk jó.”

- A páracső felszálló és leszálló ága függőleges, én a lejtésre gondoltam, ami az üst fele 15 fokban lejt. Szerintem ez optimális.

- A halfozok.com bemutatja a „Hal Miki” aromatornyát és ö említi, hogy az a cél, a torony teteje maximum 84 fok legyen. A főzöm páracsövében a legmagasabb pontján beépítettem egy digitális hőmérőt, ami tized fokokat is mér. Én azt próbáltam ki, hogy a páracsövemet hűtöttem először vizes ronggyal majd egy ventillátorral hűtöttem. Így sikerült elérnem azt, hogy pl. 78.3 és 78.9 fok között tartottam hosszú ideig a páracsövem tetejét, majd hagytam 84 fokon. A párlat egyfolytában folyt. A kijövő középpárlatot 50 fokig gyűjtöttem és így lett a végén 74 fokos. Viszont szerintem nem elég aromás.

 

Előzmény: csalitos (96900)