2xkiss Creative Commons License 2014.01.23 0 0 12775

Ha az 1700-as évek eleje-közepe az az idő, ami téged érdekel, akkor jelentős népmozgás volt az országban, nem csak a határokon túlról, hanem az országon belül is.

Én más tájegységek változásait ismerem részletesebben, a Dunántúlét kevésbé. De ott is hasonló lehetett a helyzet. Sok "puszta" , -  elnéptelenedett falu volt az országban, amit ahogy gondoltad is, a bírtokosa - a földesura telepített újra. Hozott ide embereket vagy a saját máshol lévő birtokáról, vagy inkább különféle kedvezményekkel -bárhonnan- hívott letelepedőket. Erről tényleg a " hely történetéből" , -helytörténeti tanulmányokból tudhatsz meg többet.  Ha szerencséd van, akkor már valaki feldolgozta a téged érdeklő település(ek) korabeli eseményeit, és konkrét adatokat- neveket találsz. Ha ilyen kész anyag nincs, akkor aprólékosabb a kutatás. Szerződések, névsorok stb. lehetnek a betelepülőkről. Elég jelentős szerepe lehetett a vallásnak is a letelepedésnél. 

 

Azt viszont nem értem, hogy akarod így kiszűrni az ősödet? Hát nem visszafelé haladsz, az ismert adatokból kutatva, az időben távolabbiak felé?

 

Előzmény: Bircu (12774)