Törölt nick Creative Commons License 2014.01.23 0 0 54514

Szia!

Elnézést, de azért nem írtam be a problémát, mert korábban már megtettem itt a fórumon, és nem érkezett rá válasz vagy észrevétel.

Bemásolok ide egy email-t, abban elég jól leírtam a problémát:

 

"

2001-es Citroen Xsara-n központi zár problémám van, véletlenszerűen nem engedi bezárni az ajtókat, vagy épp nem nyitja ki valamelyiket a központi jelre. Ha megmakacsolja magát, akkor mindkét első ajtó függetlenül kezd működni. Szinte teljesen kaotikusan. A hibát tetézi, hogy az autóban olyan biztonsági funkció van, hogyha valamelyik ajtót hibásnak érzékeli, akkor kinyitja az összes többi ajtót (már amelyiket tudja), vagyis nem engedi lezárni az autót. Ha kézzel lezárom az összes ajtót, gyakran néhány perc múlva magától kinyitja valamelyikeket.

 

Szerelőknél amik történtek eddig:

- Az összes ajtókábel ellenőrizve lett egy autóvillamossági szerelőnél, állítása szerint mindegyik vezeték jó. (elvileg...)

- A központi zár vezérlő panel ellenőrizve lett, az helyesen működik az autóvillamossági szakember szerint (szintén elvileg...)

 

Persze az nem opció, hogy lezárom kulccsal a két első ajtót, és kézzel a két hátsót, mert néha pár perc után automatikusan kinyitja a hátsókat. Képzelje el, milyen jó, amikor sietnétek valahova, és nem tudom sehogy lezárni az autót. Az utcán meg röhögnek, hogy össze-vissza zár az autó... én meg futkározom körülötte mindig másik ajtót próbálva.

 

Márkaszervizben olyan árat mondtak, ami az autó vételárának felével vetekszik (vezérlő, 4 ajtózár, 4 ajtókilincs, ajtókábel csere, és ez együtt mind)

  

Eddigi megfigyeléseim: Nyitás-zárás működik jól adott esetben, majd a következő nyitásnál az anyós ülésnél már nem nyitja az ajtót, úgy, hogy nem lett egyik ajtó sem kinyitva, tehát a vezetékek az ajtóban nem mozdultak meg, hogy érintkezési hiba legyen. A központi egység hibáját is kizárnám, mert az minden esetben ad jelet az ajtóknak, ezt kimérte egy villamossági szakember (feltételezzük, hogy megtörtént). Az ajtóban lévő zárnak nem hiszem hogy baja lenne, hisz kulccsal működik a lezárása, csak nem minden esetben van hatása a központi zárra (mintha független lenne az ajtó, nem ad semmi jelet magáról, néha meg teljesen jól működik). Viszont a központi világítást mindegyik kapcsolja fel és le, tehát azt érzékeli az autó, hogy be van csukva mind a négy ajtó.

Megpróbáltak, hogy az összes zárat és ajtózsanért beolajoztam. Akkor 1 napig működött, de másnap már szintén előjött a probléma. Hogy van-e köze az olajzáshoz, vagy csak épp véletlen volt, hogy működött, azt nem tudom...

"

 

Eddig a leírás.

Egyébként elég hangosan működik a zár, ez minden xsara-nál így van?

Van esetleg ötletetek? Már az is jobb lenne, ha ki lehetne valamivel kapcsolni a központi zárat, és csak kézzel, és kulccsal zárnám az autót... fele ennyi bosszúságot nem okozna.

 

 

Előzmény: soryton (54509)