szinisa1 Creative Commons License 2014.01.19 0 0 12736

Segítséget szeretnék kérni! A Radvánszky családot kutatom Pozsony vm-ben. Jobb forrásom nem lévén a mormonoknál kezdtem a munkát. A kereső fel is dob egy sor Radvánszkyt 1687-től kezdődően, még akár a képet is megnézhetem, de nem tudok előre-hátra lapozni – tehát nem tudom megnézni, hogy van-e esetleg a kiadott találatokon túl olyan születés, ami érdekelhetne engem (az eddigi tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy igen) vagy egyáltalán melyik felekezetról van szó - bár szinte biztos, hogy katolikus. És „természetesen” az egyes születésekből nem rajzolódik ki egyértelműen rokoni kapcsolat az egyes személyek közt.

 

Az engem leginkább érdeklő helység Istvánfalu (Istvánkirályfalva/Stefanova). Megnéztem Stefanováról azt írják, hogy 1670-1683-ig, 1686-1693, 1695-1719 és 1723-1896 közt elérhetőek a születési anyakönyvi kivonatok. Ellenben ha megnézem a nézegethető állományokat, akkor Stefanova esetében csak 1879 utáni anyakönyvek láthatóak. Vajon ezek a régebbi állományok valamiképpen elérhetőek?

 

Stefanován az első előforduló születési anyakönyvi kivonat, mely egy Radvánszkyról szól 1690-ből datálódik, Pezinokban 1687-ból. Mindkét helyen az anyakönyvek már sokkal korábban vezetve vannak (1670, illetve 1633). Helyes az a feltevésem, hogy ezek szerint a Radvánszkyak ide más falvakból vándoroltak be (pl. török csatározások miatt)?

 

Illetve a szomszédos Bazin/Pezinok esetében 1668-tól elérhetőek a házassági anyakönyvi kivonatok is. Jól gondolom, hogy ha Istvánkirályfalván vezettek születési anyakönyveket, akkor ott vezették a házassági anyakönyveket is? Kérdés ez vajon megsemmisült vagy csak nem tették közzé? Pedig ezek nagyon sokat tudnánka segíteni!

 

És végül az 1715-ös összeírásban ugyan szerepel Istvánkirályfalva, de Radvánszkyakat nem említ a felsorolás. Miként lehetséges ez, hiszen jelenlétük a születési anyakönyvi kivonatok szerint folyamatos a faluban.

 

Előre is köszönök minden hasznos tanácsot!