tigristomi Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1401

 Amihez írtam, az pont a karma-kagyü vonal egy könyve volt. Nincs ezzel semmi gondom, de egy olyan könyvet kiemelni egy egész rendszerből,

ami pont azt az 1-2 gondolatot támasztja alá, amit vki gondol, ez félrevezető.

 

 A kagyü vonalak a tibeti jógára vezethetőek vissza, amikben rengeteg minden van. Évekig kell tanulni ezeket az utakat, miközben sok mindent felszed az ember. Rengeteg életmód beli bölcsesség van benne, pl. Gampopa könyvében, és eleve az egész rendszerben rengeteg mély gyakorat van.

Mahamudra, Naropa 6 jógája, ezek nem olyanok, amiket könnyedén lehet venni vagy csinálni, vagy amiből egy meditációs könyvet csak úgy ki lehetne emelni,

pláne nem mindenféle más "meditációs" humbuggal meg egyveleggel egyetemben, mint itt lent ez a sok link.

 

 Egyébként nekem speciel a tibeti jóga tetszik és szimpatikus. Anno Ole Nydahl elődásán voltam, ő is szimpatikus volt. Csögyal Namhkai Norbu irányzatába bele is kóstoltam.

 

 Ezzel együtt, nem hiszem, hogy egy meditációról szóló könyvet ki lehet egy ekkora rendszerből emelni, és az alapján lehetne meditálni, vagy azt használni hétvégi meditációs tanfolyamok alátámasztására.

 

 Az egész téma, a meditáció, sokkal súlyosabb ennél, nem csoda, hogy csak pár ember van pl. a tibeti jógában is aki egy élet világosodott meg, az elmúlt 1000 évben. !!!

Balgaság azt hinni, hogy ami 1000 év alatt talán 5-10 embernek sikerült teljesen más hozzáállásal és teljesen más környezetben, az itt a mai civilizációban valakinek is sikerül néhány hónap alatt.

 Gondolkozzunk már kicsit el ezen, akár pl. Buddha életén, hol vagyunk mi ő hozzá képest.

Előzmény: M R (1398)