Törölt nick Creative Commons License 2014.01.13 0 0 96020

Van amivel egyetértek, van amivel nem.

Először amivel nem:

1.) Hoztam újat, ez pedig a hőmérsékletszabályozás. Semmiféle fogadókézség nem volt, gyakorlatilag maradt a lehülyézés. Semmi bajom nincs vele. Én úgy főzöm, nem egyszer, számtalanszor kipróbáltam így is úgy is, egyértelművé vált, hogy jobb a pálinkám, ha úgy főzöm, ahogy leírtam. Ezután is úgy fogom, mert többet ér számomra, ha jobb a pálinkám, úgy hogy nem követem a kőbe vésett szabályokat, mintha engedelmesen aszerint csinálnám, s rosszabb lenne.

2.) Tanulni jöttem ide, és sokat tanultam. Olvasom a hsz-eket, visszaolvasok, tanulmányoztam a sogi által betett linkekben lévőket.

3.) Tudok vitatkozni, de ha az személyeskedésbe torkollik, akkor inkább visszavonulok. Abban nem kívánok részt venni, nincs értelme.

Amiben egyetértek:

A cefre minősége dönti el 90 %-ban, hogy milyen lesz a pálinka. (ez a 90 % persze hasraütéses, lehet rajta vitatkozni, de a lényeg, hogy az a legfontosabb). Jó cefrét is el lehet rontani rossz főzéssel, de rossz cefréből semmilyen módon nem lesz jó pálinka. A topikban túlteng a technika, s kevés szó esik a cefrézésről, pedig kulcskérdés. Most egy kicsit, éppen ezért bővebben írok erről.

Az alapszabályok ismertek, többé kevésbé eszerint cefréznek ma már. De ez édeskevés. Meghatározó fontossága van annak, hogy a kész cefre azonnal főzésre kerüljön. Napok alatt is változnak benne az összetevők, s ez bizony kihatással van a pálinka minőségére. De ez nem minden gyümölcsre igaz. Különösen nem a barackra, ennek cefréje hosszabb ideig is tárolható különösebb minőségvesztés nélkül, de a körténél, már egy hét is látványos minőségvesztéssel jár. Ezek a tapasztalataim, lehet másoknak más tapasztalatai vannak, örömmel meghallgatom, sőt ki is próbálom alkalomadtán. Nem hiszem tévedhetetlennek magam, és fontosnak tartom a tapasztalatot.

Egy dologról nem írtál. Idegesítő tudok lenni.......:)

Előzmény: snapszmester (96019)