Kenyéről röviden:
/Saját tapasztalat-megfigyelés, illetve pékmesterek, természetgyógyász, orvos barátok, ismerősök elmondásaiból/
Én kenyeret, száraz állapotban nyári időszakban etettem csak, és kizárólag felnőtt, illetve 4,5 hónapos felletti állatokkal. Ma már elhagytam. Csak baromfinál, sertésnél alkalmazom.
A mainak nevezett "ipari kenyér "nem azonos a még 80-as években/évekig gyártott kenyerekkel, de még annyira sem a házi kennyérrel!!!
/Ezért is gondot okoznak a korabeli szakkönyvek, tanulmányozása, jelen gazdaságunkban ültetése gyakorlati szempontból!!!/
Nagyon sok az adalék a mai kenyérben!!!!!!!!
(Erre vezethetők vissza az embereknél is az emésztőszervi problémák, a női nemiszervi-, fogamzásbeli problémák, és még sok más problémák is!)
Az élesztők bizonyos szempontból hatékonyak(B-vitamin), de én a szeszipari mellékgyártás melléktermékeiből viszem már be!
A probléma ugyebár a háztáji nyúlnál jelentkezik, mert csak ott alkalmazzák. De itt is, a termék szavatossága, jó vagy nem jó tárolása, az állatok egészségügyi állapota, a környezeti higiénia, illetve az egyedek immunitása jó és rossz értelemben megtréfálhat ezen téren minket!
Vegyünk egy példát:
A fészer alatt tárolt száraz kenyér dombos vidéken a reggeli párás enyhés ködös időben/még nyáron is/ vissza nedvesedhet! Ez alkalmas a benne/rajta levő gombák 'rosszirányú' elszaporodásának. A 'többlet' gombák bekerülnek a szervezbe, és terhelik az immunrendszert. Lehet most mérlegelni!!!
- Milyen nyulunk van?!
- Milyen az alap higiénes állapotok?!
- Milyen módszerekkel tudjuk mindezt ellensúlyozni?!
És itt elkanyarodnék a 'mai magyar moder' nyúltápgyártásra, újból csak röviden mert ez egy összetett komoly probléma:
Nagyon sok per zajlik hazánban! A gyártóval illetve a tartó vállakozóval!
Nem akarok a táp ellen kampényolni!!! Táp(takarmány-keverék) párti vagyok!
A profit-orientált szemlélet falba ütközött kedves nyúltartó- tenyésztő társaim!!!
Gondolkodjatok csak el ezen! Később kibeszéljük!!!