N.Jani Creative Commons License 2014.01.12 0 0 32570

Kenyéről röviden:

 

/Saját tapasztalat-megfigyelés, illetve pékmesterek, természetgyógyász, orvos barátok, ismerősök elmondásaiból/

 

   Én kenyeret, száraz állapotban nyári időszakban etettem csak, és kizárólag felnőtt, illetve 4,5 hónapos felletti állatokkal. Ma már elhagytam. Csak baromfinál, sertésnél alkalmazom.

 

A mainak nevezett "ipari kenyér "nem azonos a még 80-as években/évekig gyártott kenyerekkel, de még annyira sem a házi kennyérrel!!!

/Ezért is gondot okoznak a korabeli szakkönyvek, tanulmányozása, jelen gazdaságunkban ültetése gyakorlati szempontból!!!/

 

Nagyon sok az adalék a mai kenyérben!!!!!!!!

 

(Erre vezethetők vissza az embereknél is az emésztőszervi problémák, a női nemiszervi-, fogamzásbeli problémák, és még sok más problémák is!)

 

Az élesztők bizonyos szempontból hatékonyak(B-vitamin), de én a szeszipari mellékgyártás melléktermékeiből viszem már be!

 

A probléma ugyebár a háztáji nyúlnál jelentkezik, mert csak ott alkalmazzák. De itt is, a termék szavatossága, jó vagy nem jó tárolása, az állatok egészségügyi állapota, a környezeti higiénia, illetve az egyedek immunitása jó és rossz értelemben megtréfálhat ezen téren minket!

 

Vegyünk egy példát:

 

A fészer alatt tárolt száraz kenyér dombos vidéken a reggeli párás enyhés ködös időben/még nyáron is/ vissza nedvesedhet! Ez alkalmas a benne/rajta levő gombák 'rosszirányú' elszaporodásának. A 'többlet' gombák bekerülnek a szervezbe, és terhelik az immunrendszert. Lehet most mérlegelni!!!

 

- Milyen nyulunk van?!

- Milyen az alap higiénes állapotok?!

- Milyen módszerekkel tudjuk mindezt ellensúlyozni?!

 

És itt elkanyarodnék a 'mai magyar moder' nyúltápgyártásra, újból csak röviden mert ez egy összetett komoly probléma:

 

Nagyon sok per zajlik hazánban! A gyártóval illetve a tartó vállakozóval!

Nem akarok a táp ellen kampényolni!!! Táp(takarmány-keverék) párti vagyok!

 

A profit-orientált szemlélet falba ütközött kedves nyúltartó- tenyésztő társaim!!!

 

Gondolkodjatok csak el ezen! Később kibeszéljük!!!