coronatore Creative Commons License 2014.01.06 0 0 57

Holunderlikör  "Tavasz és Ősz"

 

- 200 gr. bodzavirág

- 500 gr érett bodza

- 200 gr cukor

- 30 gr. halvány méz (Végén)

- 2 evőkanál citromlé (legvégén)

- 1 liter alkohol 70 %-os

 

 

Június elején megszedjük a szükséges virág mennyiséget. A hibás részeket eltávolítjuk, lecsipegetjük a nagyobb szárról. Nem mossuk meg, igyekezzünk a virágport nem kirázni belőle.

A virágot beletesszük üvegbe, ráöntjük az alkoholt.

Hűvös, sötét  helyre tesszük őszig.

 

Augusztus közepétől begyűjtjük a szükséges mennyiségű bodza bogyót.

Lemossuk, villával lecipkázzuk. Gumikesztyű ajánlott.

 

A bodzát villával összetörjük hozzá öntünk 400 ml. vizet, 25-30 percig lassú tűzön kevergetve főzzük.

Ha kihült leszürjük.

A szűrt anyoghoz tesszük a 200 gr. cukrot, a két evőkanál citromlevet, és további 15 percig lassú lángol melegítjük, forraljuk.  ( az édesítés egyéni szájízre terténik) Aki édesebben szereti.

Elővesszük az űveget, leszürjük, ülepítjük. -Hozzáadjuk a kissé felmelegített méz mennyiséget- Ezt már előtte meg lehet tenni. 

Kihűlés után beleönteni az bodzavirágos alkoholba. 

Két-három hónap érési időt javasol.

Ha szükséges a pollenek miatt átlehet fejteni.