Holunderlikör "Tavasz és Ősz"
- 200 gr. bodzavirág
- 500 gr érett bodza
- 200 gr cukor
- 30 gr. halvány méz (Végén)
- 2 evőkanál citromlé (legvégén)
- 1 liter alkohol 70 %-os
Június elején megszedjük a szükséges virág mennyiséget. A hibás részeket eltávolítjuk, lecsipegetjük a nagyobb szárról. Nem mossuk meg, igyekezzünk a virágport nem kirázni belőle.
A virágot beletesszük üvegbe, ráöntjük az alkoholt.
Hűvös, sötét helyre tesszük őszig.
Augusztus közepétől begyűjtjük a szükséges mennyiségű bodza bogyót.
Lemossuk, villával lecipkázzuk. Gumikesztyű ajánlott.
A bodzát villával összetörjük hozzá öntünk 400 ml. vizet, 25-30 percig lassú tűzön kevergetve főzzük.
Ha kihült leszürjük.
A szűrt anyoghoz tesszük a 200 gr. cukrot, a két evőkanál citromlevet, és további 15 percig lassú lángol melegítjük, forraljuk. ( az édesítés egyéni szájízre terténik) Aki édesebben szereti.
Elővesszük az űveget, leszürjük, ülepítjük. -Hozzáadjuk a kissé felmelegített méz mennyiséget- Ezt már előtte meg lehet tenni.
Kihűlés után beleönteni az bodzavirágos alkoholba.
Két-három hónap érési időt javasol.
Ha szükséges a pollenek miatt átlehet fejteni.