vadász2 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 12630

Mindenképp még utánajárok a dolognak, csak érdeklődtem, hátha tud valaki egyszerűbb/hihetőbb verziót. (de hát ez maga az élet;-)

 

Örökbefogadás (ezek mind házassáig anyakönyvi esetek):

1. Az örökbefogadók nevének felvétele törvény- de nem szükségszerű. Találkoztam olyannal, akit örökbefogadtak, mégis a születéskori nevén szerepelt (csak a megjegyzésben feltüntették, hogy X.Y. örökbefogadta). Illetve olyan is volt, hogy az örökbefogadott leány a saját és az örökbefogadó nevét is viselte kötőjellel. (sőt olyan is volt, hogy az örökbefogadást megszüntették, felmondták)

2. Ha ismert (eddig nem találkoztam ismeretlen szülejű lelenccel, gondolom az ilyeneknél az örökbefogadás után az örökbefogadók kerülnek a szülői rovatba - vagy költenek az anyjának nevet? - nem hinném) a természetes (és törvényes!) szülők neve, akkor a szülői rovatban azt mindig feltüntetik (ha csak az anya, akkor őt), és csak őket.

Az örökbefogadók a megjegyzésrovatba kerülnek.

 

"de pl. a nagymamámnál nincs apukához írva semmi, az anyja neve szerepel + az örökbefogadók (akik tudomásom szerint az apai nagyszülei, csak akkor nem értem, hogy apuka miért nem szerepel, mint néhai XY?)."

Születési nélkül: a nagymama nem házasságban született, és később sem törvényesíttetett a természetes szülők házasságával.

A születésiben benne lehet, hogy az atya magáénak elismerte, de ez nem jelent semmit, ez később sehol nem kerül feltüntetésre. Hivatalosan nincs atyja.

 

"Örökbefogadásnál még az érdekelne, hogy az anyuka nevét is minden esetben átírják?"

A természetes anyáét? Soha nem írják at, az mindig az eredeti, a születési kivonatból kerül átmásolásra.

Az örökbefogadó anyáét? Nem tudok szabályt felállítani, van amikor oda írják, van amikor csak a férfit. (viszont hogy ennek mi lehet a hátterében, azok a férfiak mind agglegények, vagy ez lényegében csak a házasságból való férrelépéskén előálló apaság elismerésének egy különleges formája, és azér nem szerepel a feleség... Passz. Nincs rálátásom.

 

"Találkoztam olyan anyakönyvi bejegyzésekkel, amiknél külön fel van tüntetve a gyermek születéskori vezetékneve,"

Esküvői volt? Tippem szerint inkább halotti, ott szokás a születéskori nevet megjegyzésben feltüntetni - esküvőnél még nem sokszor találkozhattam ilyennel - ha egyáltalán...

 

(hosszú lett, sok zárójellel;-)

Előzmény: m_andi (12628)