stevie-13 Creative Commons License 2014.01.04 0 0 30454

továbbra is várnék olyan embert aki ért hozzá, és indoklással elmondja hogy 5w30 vagy 5w40 a jobb választás

 

 

Valójában nincs nagy jelentősége.

 

Üzemi hőmérsékleten a korszerű olajok viszkozitása között nincs nagy különbség. Választani konkrét olajok közül az adatlapjaik gondos tanulmányozásával lehetne, de ebbe gyorsan belezavarodik az ember, mert két, egyébként korszerű olaj között kevés olyan párosítás van, amikor az egyik olaj minden paraméterben jobb a másiknál. Bizonyos paraméterek esetében eleve azt is nehéz eldönteni, mi a "jobb" a motornak. Részben ezért is alkalmaznak a gyártók előírásokat - amelyik olaj megkapja a jóváhagyást, az minden egyes paraméterében elég jó az adott motorhoz, nem kell az adatlapokat böngészni.

 

Ami a konkrét kérdést illeti, csak általánosságban lehet fogalmazni. Nagy vonalakban az 5W-30-as olajok korszerűbbek lehetnek, mert nagyobb eséllyel készülnek teljesen szintetikus bázisolajra, emiatt pedig jónéhány, a flakonon nem feltüntetett tulajdonságukban jobbak lehetnek a 40-eseknél. Ha az éves alacsony kilométerfutás jellemzően sok rövid útból jön össze (= sok hidegindítás), akkor inkább ezek között az 5W-30-as olajok között nézelődnék, még ha valamivel drágábbak is.

 

Ugyanakkor a 40-es olajok előnye lehet az autód szempontjából, hogy a használatukkal feltehetően alacsonyabb lenne az olajfogyasztása, ami - a leírt mértékben - egyébként az ECOTEC-motorok ismert konstrukciós sajátossága. De ez megint csak általánosítás, a valóságban, konkrét olajok között nem is feltétlenül igaz. 

 

Bár azzal az álláspontoddal egyetértek, miszerint egy 1.8-as, nem éppen tegnapi fejlesztésű Opel szívó benzinmotor bármilyen minőségi, szintetikus olajjal boldogan eljárna, a helyedben mégis ragaszkodnék a Dexos II jóváhagyott olajokhoz, és ezek közül választanék lehetőleg olyat, aminek az API benzines minősítése magasabb (legalább SL, de inkább SM vagy SN). Ennek ugyan nincs elvileg jelentősége egy Opel-motor szempontjából, de a magasabb API-minősítés közvetve utal a jobb minőségre, illetve legalábbis arra, hogy az olaj frissebb fejlesztés.

 

Az így megmaradt szűkített listáról aztán márka-szimpátia, elérhetőség, illetve ár szempontjából választanám ki az olajat.