Több oka lehet az opálosodásnak, egyik közülük, ha éretlen gyümölcsből relatíve sok kerül a cefrébe, de ez inkább almánál jellemző.
Hogy mi az oka, azt már utólag nehéz lenne eldönteni, de egy megfelelően elvégzett újrafinomítással általában megoldható.
Az alkohol fok emelése is kiveheti az opálosodást.
A legegyszerűbb ha egyáltalán nem csinálsz semmit, s hetek, rosszabb esetben hónapok múlva kristálytiszta lesz, ha hűvös helyen tárolod, s nem nyúlsz hozzá. Azért ha már megtisztult célszerű lefejteni, mert az alján összegyűlik némi szutyok. Általában az alján, rosszabb esetben a tetején, de legyünk optimisták.
Vannak más módszerek is, nehéz lenne megmondani, hogy a te esetedben melyik a célravezető, de én a helyedben az általam javasoltak közül az utolsót, azaz a pihentetést csinálnám meg. Ennek van a legkisebb kockázata.