APT Creative Commons License 2013.12.30 0 0 150576

Egy optikus készít ilyen tükrözésmentesítő bevonatot az országban egyedül (Bártfalvi optika), én velük már többször készíttettem üvegre-zafírra ilyet, a minőség-kivitel megfelelő, az ár sem volt magas (legutóbb 5-7eFt körüli összeg volt egy oldalra). Kicsit nehézkes, mivel ők alapvetően szemüveglencsékre dolgoznak (vákuumtechnológiáról van szó, katódporlasztással), így a befogó idomaik is inkább azokhoz valók, és össze is kell várni, ameddig egy teli tartóra való lencse van (egy darabra, önállóan nem indíthatják be a gépet) de megoldják.

Az üveget viszont mindenképpen ki kellene venni a precíz leméréshez az órából, már csak azért is, mert előfordul, hogy az üveg rögzítésére szolgáló műanyag zsugorgyűrű már olyan állapotban van, hogy nem használható fel még egyszer - akkor olyat is kell rendelni. Sík és kerek zafírt 1, 1.5 és 2mm vastagságban nem gond, és nem is túl drága rendelni, ennél vastagabb már gondot okozhat, de emlékeim szerint 2.5mm még rendelhető - efelett kétséges, hogy egyáltalán megy-e a dolog... Viszont 2mm-ig még nem különösebben drága (5-10eFt között valahol megvan).

 

A baj ezzel is az, hogy ez tipikusan nem az a fajta "mondd be az órát típusát, aztán megrendelem, ugorj be és kicseréljük" munka. Kell az óra maga, szét kell szedni, le kell mérni, megrendelni ami kell, aztán utána járni - elég rendesen. Nem csoda, hogy nem szívesen foglalkozik vele senki, gondold végig, hogy mondjuk háromszor átautózod csak emiatt az egész várost, elmegy vele egy nap, meg min. 5eFt üzemanyag (persze, tudom, járjon a mesterember BKV-val, meg bicajjal, de méginkább futva...), és ha csak ezért kér mondjuk 10 ezret, akkor az lecsapja a biztosítékot... Pedig...

Előzmény: pedroszalai (150574)