Törölt nick Creative Commons License 2013.12.30 0 0 31877

Először majdnem kijavítottalak, hogy a pannon nem hibrid, de mostanában pontosan ezen agyaltam. Ugyanis az anyai és az apai vonal, valamint a 'fajtatiszta pannon fehér' külön genotípusként való szaporításával, használatával "elvész" a fajta jelleg. Bár, ez csupán az én gondolatmenetem szerint van így, de a végtermék (anyaixpannon-apxapai), már nem hozza egyik ivarban sem azt, amit a fajtatiszta pannon fehér. Így nálam, az én mércém szerint a pannon (a jelenlegi fomában) már nem fajta.

 

Akkor lehetne megőrizni fajtaként, ha nem szórták volna tele az Egyetemről apai vonalú bakokkal a hobbi nyúltenyésztőket. Így szinte(!) mindenki az apai vonalú(7-7,5 kg) bakkal fedeztetett anyák utódait árulja, vagy (ami még rosszabb) fedezteti ismét egy apai vonalú bakkal. Így aztán 6-7 kilós anyák szaporodnak, a fajtatiszta pannon fehér mutatóitól lényegesen eltérő eredményekkkel. 

 

Pontosan ezért vannak a hibrideknél is 'szülőpár' elnevezéssel a végtermék vágónyulat előállító egyedek. a végtermék már nem tenyészállat, nem "szülőpár". Tudom, h te ezekkel tisztában vagy, csak hangosan gondolkodtam az imént. :)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: N.Jani (31874)