sancibácsi Creative Commons License 2013.12.28 0 0 6443

Tehát az, hogy a gyárban készítik el, vagy téglánként, kövenként a helyszínen a kályhás rakja össze, az gyakorlatilag majdnem ugyanaz.

 

Persze lehetne egy litániát írni most, hogy az egyiket hamarabb összerakják, a másik hosszabb idő, ilyesmi, de nem ez a lényeg gondolom neked sem. Nem ezt kérdezted.

 

Ha gyári külső köpeny is zsírkő, az egy picit más. Nem sokkal. Főleg árban, és megjelenésben más. De kinézetre is egy kő burkolatú kályha exkluzív nagyon. Versenyképes a totál zsírkő kályhával, hiszen elég szétnézni a kanadai, (vagy USA, mindegy) kályhák között. A legtöbb ilyen. Csak ennek ára töredéke a ful zsírkő Tulkivikinek.

Ha meg csak burkolatként megy rá, azt tudni kell, hogy ilyen kővel burkoljuk, vagy olyannal, az a kályha működését alig befolyásolja.

Hiszen valamire 'rá kell ragasztani' azt a követ!

Ugyanis a gyári kövek nem bánya termékek!

Azt nem is elég kőfaragóval, ipari berendezéssel cm-es darabra vágni!

A gyári zsírkő kályhák elemei mint pl. a LEGO nut-féderrel, vagy ékes megoldásssal, esetleg acél kapcsokkal kapcsolódnak össsze. Ezek vastagsága 5-6 cm álltalában. Gondold el, ha ez csak téglánynak lenne levágva, miután Kínából behozatják: részegen nekiütközik a tulaj, és összeborul! Meg a 6 cm sima átmenő fuga kifüstöl!

Tehát ha meg ez a kő egy samott magra van ragasztva, akkor nem érintkezik a füsttel, és nem befolyásolja a hatásfokot, (hőfelvételt,...egyebeket) csak a hő leadást!

Árban azonban fele/harmada egy kályhás álltal épített kályha, egy gyári terméknél!

Ha multi gyártól veszel: veled fizettetik meg a reklámot, a rengeteg mérnököt, a gyártó berendezést, a MÁRKA NEVET, stb! Dániából, Finn o.-ból hozatod, és nem a szomszéd tüzépről, stb!

Felépíteni csak a gyár szakembere végezheti, aki megint extra profitért dolgozik, mert vagy egyedüli kivitelezője az országban, vagy ha nem, akkor is: Külföldön tanult, vizsgázott a gyárnál, stb!

Mindenképpen sokkal több!

Hatásfokban, tüzelőben szinte ugyanazt kapod. A megtérülés tehát nem 166 év, hanem csak esetleg 80-110 év lesz :-)

Még azt lenne jó kivesézni, hogy miben más a valódi ful zsírköves kályhától, de az már megint egy másik hsz lesz, mert most mennem kell :-( De igyekszem még ma megtenni!

Előzmény: sancibácsi (6442)